Természetesen Őrség: az alternatív életmódot népszerűsítették

Őriszentpéter - Látogatói számát és a programok intenzitását tekintve is sikeresnek nevezte a Természetesen Őrség idei rendezvényét Sülyi Péter, a szervező Őri Alapítvány elnöke. A két nap alatt több ezren látogattak ki a programok helyszínére.

Gyuricza Ferenc

Az alternatív életmódot népszerűsítő őrségi programsorozat ezúttal is összekapcsolódott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Tökfesztivállal, ugyanakkor élesen el is különült tőle, hiszen míg a részben vásár jelleget kapott szórakoztató rendezvény csak szombaton, és kizárólag Őriszentpéteren várta az érdeklődőket, addig a Természetesen Őrség rendezvényeit két napra osztották el, s az kiterjedt a környező településekre, így a Zala megyei Magyarföldre is.

- A Természetesen Őrség annak idején azzal a szándékkal indult, hogy az alternatív életmódot, az alternatív táplálkozást, valamint a bioépítészetet népszerűsítsük - mondta Sülyi Péter, a programok főszervezője. - Ezt a későbbiekben összekapcsoltuk a tökfesztivállal, aminek az lett a következménye, hogy a programjaink egyre jelentéktelenebbé váltak. Idén ezért arra törekedtünk, hogy a rendezvényt határozottabban pozícionáljuk, s ezáltal ismét visszaadjuk neki a régi rangját. Tervünk bevált, hiszen mind látogatói számát, mind a programok intenzitását tekintve az idei Természetesen Őrség sikerült a legjobban.

Az őrségi kisvárosba ezúttal tehát nemcsak a tökfesztivál vonzott ezreket, hanem az egyéb programokra is rengetegen voltak kíváncsiak. A két nap alatt hat olyan előadás hangzott el, melyek valamilyen módon kötődtek az alternatív életmódhoz. A soproni gazdálkodók összefogásáról és a gazdaságélénkítő szándékkal bevezetett kékfrank utalványról Perkovitz Tamás beszélt, az édesvíz és a humusz védelmének jelentőségére Lázár Péter hívta fel a figyelmet, míg az önellátó gazdálkodásban rejlő lehetőségeket Puskás Ferenc, az ENSZ nyugalmazott szakértője vázolta fel. Előadásában kiemelte: a klímaváltozás miatt rövid időn belül el kell gondolkodni azon, hogy mit is érdemes térségünkben termelni, hiszen például a burgonya termőterülete egyre északabbra húzódik, hazánk éghajlata hamarosan nem lesz alkalmas e növény termesztésére.

A két napos rendezvénysorozat részeként arra is lehetőség nyílt, hogy az érdeklődők kerékpáros teljesítménytúra keretében járják végig az Őrség déli részén található Árpád-kori templomokat és haranglábakat. A túra Magyarföldön ért véget, ahol az épülő fatemplom felületkezelésének munkafázisával ismerkedhettek a jelenlévők, s akár maguk is részeseivé válhattak a csiszolópapírral végzett munkának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!