Recept: A jó rétes titka a tésztájában rejlik (képgalériával)

Hat különféle ízesítésű rétest szolgáltak fel szombat délután a kerkakutasi kultúrházában megjelent vendégek számára, válogatni lehetett tehát a finomságok között. A kisközségben immár a harmadik rétesfesztivált rendezték meg.

Kerkai Attila

Két éve még csupán réteskóstolásra invitálták az akkori címeravatáson jelen lévőket, az akkori kezdeményezés azonban olyan sikert aratott, hogy azóta minden évben megrendezik a rétesfesztivált. Idén az eseményt ráadásul a nyugdíjasok köszöntésével is összekötötték.

- Minden alkalommal próbáljuk újabb ötletekkel kibővíteni a rendezvényt, s miután a faluban eddig még sosem volt idősek napja, ezért az idén így a rétesfesztivállal kapcsoltuk össze - mondta a község polgármestere, Hetei Éva.  - Maga az ötlet a település korábbi önkormányzati vezetőjétől, a megyei közgyűlés alelnökétől, Pintér Lászlótól származik, ő emlegette mindig, hogy a kerkakutai asszonyok által készített rétesnek messze földön nagyon jó híre volt.

Az idei rendezvényre hat különböző ízben 17 hatalmas tepsi, azaz több száz adag rétest sütöttek ki a helyi asszonyok. A finomságok közt volt túrós, meggyes, káposztás, almás, tökös-mákos, valamint a másutt kevésbé ismert diós is. A munkának már előző nap nekiláttak, a sütést pedig a közeli Zalabaksán, a Cupi pékség kemencéjében végezték.

 A jó rétes titka azon múlik, hogy a tésztát sikerül-e megfelelően kinyújtani  árulta el a Kerkáskápolnáról származó Soós Jenőné, aki saját bevallása szerint szintén Kerkakutason, a helybéli asszonyoktól tanulta ki a mesterséget.  Ahhoz, hogy ne szakadjon el, jó minőségű lisztre van szükség, amit csak langyos vízzel szabad dagasztani. Kell bele egy kis ecet is, valamint só és tojás is. A mai fiatalok közül sajnos egyre kevesebben tudnak rétestésztát készíteni, pedig az otthoni össze sem hasonlítható azzal, amit a boltban vehet az ember.

A kerkakutasi asszonyok azt is elárulták: a töltelékkel sem szabad spórolni, ugyanis attól ízletes a rétes. Az pedig, hogy kinek melyik ízlik a legjobban, ízlés kérdése.


A kerkakutasi rétesfesztivált és az idősek napját változatos kulturális program tette teljessé. A község művelődési házában fellépett a csesztregi pávakör, a lenti Félkótás Banda citerazenekar, a Kerka Kulturális Egyesület néptáncosai, Kiss Judit és népi zenekara, a szintén lenti ír sztepp tánccsoport, valamint a modern táncot bemutató Energy-Dabaston táncegyüttes. A mintegy órás programra telt ház előtt került sor, a helybélieken kívül a környező településekről érkezettek tapsolhattak a szereplők műsorának.

 További képek itt!

Ezek is érdekelhetik