Késlekednek a panelprogram kifizetéseivel

Zalaegerszeg több pontján panelházak felújításán dolgoznak a kivitelezők, a program finanszírozásával azonban problémák adódtak, az állam késésben van a kifizetésekkel.

Sámel József

Csak a kivitelező türelmének köszönhető, hogy nem szakadt félbe a Göcseji út 55. alatti társasház felújítása, mert a megrendelő csak csepegtetve tud fizetni a vállalkozónak, önhibáján kívül. 

- A 43,5 millió forintos homlokzati felújításhoz 14,5 millió forint állami támogatást nyertünk. Ebből, hitelből és önerőből finanszírozzuk a beruházást. Az értesítést már régen megkaptuk, hogy nyert a panelprogramos pályázatunk, de nemhogy a pénz, még a támogatási szerződés sem érkezett meg - vázolta a helyzetet Csizmás Margit közös képviselő. - A tegnapi napig úgy volt, hogy a támogatási szerződés hiányában a hitelhez sem tudunk hozzájutni, de elértük a banknál, hogy kivegye a szerződés bemutatását a hitelfolyósítási feltételek közül. Az azonban teljesen bizonytalan, hogy mikor fogunk hozzájutni az állami támogatáshoz. A kivitelezőnek köszönhetjük, hogy nem hagyta félbe a munkát, már a kétharmadánál tart, pedig eddig csak 6,8 millió forintot tudtunk kifizetni.


Tóth Zoltán, a panelpályázatok előkészítésével is foglalkozó Zé-Bé-Té Bt. ügyvezetője lapunkat arról tájékoztatta: nem egyedi esetről van szó. Hasonló cipőben jár a Kispest utca 1-11. felújítását végző kivitelező, amely ugyancsak megszenvedte a panelprogram finanszírozási problémáit. Vannak lakóközösségek, melyeket arról értesítették a döntéshozók már a felújítás elindulása után, hogy csak a 20102012-es években fizetik ki nekik a pályázati pénzt.

- Rengeteg pályázatot fogadtak be és nem volt elég a pénz, valószínűleg ezért késleltetik a támogatási szerződéseket és a támogatások kifizetését, és fennakadást okozhat az is, hogy átkerült a panelprogram a környezetvédelmi minisztériumhoz - összegezte véleményét Plecskóné Kramarics Piroska, a Lakásszövetkezetek Zala Megyei Szövetségének elnöke. Ő is adott már be olyan pályázatot, amelyről tudja, hogy nyert, de még a hivatalos papírt sem kapta meg erről.  Pedig nagyon sürgető lenne a fejlesztések elindítása, mert egy-egy épület olyan rossz állapotú, hogy csak milliós ráfordítással képes kihúzni még egy telet. Ezt a kiadást meg lehetne takarítani, ha már folyhatna a teljes, támogatott felújítás, s akkor sokkal hamarabb jelentkezne az energiamegtakarítás is.

A panelprogram ugyanakkor nem áll le. Megjelent az új pályázat, amely a korábbi maximum egyharmados állami támogatás helyett akár 57 százalékos hozzájárulást is elérhetővé tesz.
- Az új kiírás pozitívuma, hogy a minőségi felújításokat helyezi előtérbe - mondta Plecskóné Kramarics Piroska. - Az előírt technológiák és anyagok használata bizonyos mértékben megdrágítja a kivitelezést, de nem annyira, mint amennyire megnőtt az állami támogatás, s a minőségi munka révén nagyobb lesz az energiamegtakarítás.

Az 57 százalékos támogatás elnyeréséhez azonban el kell érni a legmagasabb energetikai kategóriába sorolást. Ez nem könnyű, mert megújuló energiára is szükség van, szögezte le Tóth Zoltán. A pályázati részvétel még megfontolható: a beadási határidőt kitolták október végéről december végére.

NEMZETI ENERGIARACIONALIZÁLÁS
Nemcsak a panelprogram keretében nyerhető támogatás az épületek energiamegtakarítást célzó felújítására. A nemzeti energiaracionalizálási program a költségek 30%-ának elnyerésére nyújt lehetőséget, s közel sem olyan bonyolult, mint a panelprogram, vélekedett Tóth Zoltán, a Zé-Bé-Té Beruházó és Tervező Bt. ügyvezetője. Idén társasházak is pályázhattak erre a keretre (az igényeket már be kellett adni), Zalaegerszegről is voltak jelentkezők. Jelenleg a kérelmük elbírálását várják.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!