Gyermekkori elhízás! Néhány év múlva akár minden negyedik óvodás és kisiskolás túlsúlyos lehet

Zalaegerszeg - Mintegy 1300 egerszegi és nagykanizsai gyerek részvételével megkezdődtek a kontrollvizsgálatok az óvodások és kisiskolások elhízását vizsgáló nemzetközi projektben.

nincs nev


A kisiskolások 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott

Két évvel ezelőtt, 12 ország részvételével indult el az átfogó felmérés, amelyben hazánkat Baranya és Zala megye képviseli. Az unió által támogatott tudományos programhoz az szolgált alapul, hogy a 20. század utolsó negyedében 7-szeresére nőtt a világban a kövér gyerekek aránya. Ráadásul számos esetben nem pusztán bájos zsömlékről van szó, amit a nagymamák többsége inkább örömmel konstatál (lesz mit leadni, ha megbetegszik). Félő ugyanis, hogy mára a gyermekkori elhízás esztétikaiból egészségügyi kérdéssé nőtte ki magát. 


A zalaegerszegi Eötvös-iskolába járó Czupok Fruzsinát vizsgálja Ferenczi doktornő. Az oldottabb  légkör érdekében a felmérésben részt vevő  egészségügyiek nem viselnek fehér köpenyt - ZH fotó: Ohr Tibor

Európában összesen 17 ezer gyereken végeztek teljes körű  műszeres testzsírmérésre s genetikai mintavételre is kiterjedő  felmérést, mégpedig teljesen azonos körülmények között. A követéses vizsgálat most érkezett a második ütemhez, a felmérést megismétlik, s az adatok összevetéséből majdan kiviláglik, mi történt a gyerekekkel az eltelt két év során. Az adatok feldolgozása és kiértékelése egy németországi központi laborban zajlik, ám a programban részt vevő Zala Megyei Kórház munkatársai végeztek egy kis előzetes összegzést.
 
- A két éve rögzített adatokból az olvasható ki, hogy az óvodások között (3-5 évesek) több mint tíz százalék a túlsúlyos vagy elhízott, a kisiskolások körében pedig már 20 százalék ez az arány - mutatja az elgondolkodtató grafikonokat dr. Gárdos László, a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető főorvosa.  - Egy évtizeddel ezelőtt  még a serdülők körében tapasztaltunk hasonló arányt.


A program célja, hogy összeálljon egy prevenciós diétás és életmód program

A program, mivel nem elégszik meg egy pillanatfelvétellel, a tendenciák megragadására is alkalmas. Megyénkben e napokban kezdődött  a második forduló, s körülbelül fél évbe telik, mire mind az 1300 érintett zalai gyerekhez eljut  az egerszegi és a kanizsai kórház munkatársaiból álló team.  Melynek tagjai, akárcsak két éve, most is nagyon számítanak az óvodák, iskolás, s persze a szülők támogató hozzállására.
A szakemberek amúgy azt prognosztizálják, hogy a megismételt vizsgálatok a folyamat rosszabbodását tükrözik majd.

- 15-20 éve még csak elvétve találkozhattunk óvodás kori elhízással, így igazából nincs is tapasztalat arra nézve, miként alakul e kisgyerekek felnőttkori egészsége. Optimizmusra azonban nincs ok, így tenni kell valamit. E program alapvető célja is az, a tudományos kíváncsiságon túl, hogy összeálljon egy prevenciós diétás és életmód program, ami megfékezi e kedvezőtlen folyamatokat - jelzi a főorvos.


Ha ez így megy tovább, 2-3 év múlva minden 4. óvodás és kisiskolás túlsúlyos lesz

A gyorséttermi kínálat, az agyon finomított, feldolgozott élelmiszerek dominanciája valamennyi résztvevő ország fogyasztási szokásait átjárja. Ennek hatásaként egy angol, olasz vagy magyar gyerek étkezése ma sokkal inkább hasonló, mint húsz évvel ezelőtt, amikor a nemzeti jellegzetességek még jobban érvényesültek.
- Érdekes, hogy a gyerekek koleszterinszintje már ebben a korai életszakaszban is kóros eltéréseket mutat - térünk vissza a gyorsjelentéshez. - A védő, HDL-koleszterin a gyerekek 20-30 százalékában volt alacsony, s nem csak az elhízottaknál. Ennek természetesen genetikai okai is vannak, ám ha e hajlam még egészségtelen táplálkozással párosul, igencsak megnő a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
 
- A korábbi adatsorokból az világlik ki, hogy 4-5 évvel ezelőtt kezdett hirtelen, meredeken felfelé ívelni az elhízott, túlsúlyos gyerekek száma - kapcsolódik a beszélgetésbe dr. Ferenczi Andrea, a gyermekosztály orvosa, aki szintén részt vesz a felmérésben. - Ha ez így megy tovább, s nem változik a tendencia, 2-3 év múlva minden 4. óvodás és kisiskolás túlsúlyos vagy elhízott lesz. A riasztó adatok sajnos azt is előrevetítik, hogy egyre fiatalabb életkorban kell számolni a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésével.

A programban összesen 31 zalai óvoda és iskola vesz részt, 19 a megyeszékhelyről és tucatnyi Nagykanizsáról. E hetekben az egerszegi gyerekek vizsgálata zajlik, a tervek szerint, a  munka ütemétől függően január közepétől folytatódhat Nagykanizsán a felmérés.



További érdekességek ÉLETMÓDI rovatunkban. Klikk IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!