Gránátot is találtak az olasz kocsiban (frissítve)

ZH - Lőszerekkel és robbanószerekkel megrakott autóval furikázott az M70-esen két olasz, akik egy mélységi ellenőrzés során buktak le. A hírek szerint a kocsiban lőszerek, töltényhüvelyek, robbanóanyagok és gránátok is voltak. A veszélyesnek ítélt robbanószereket nem messze a letenyei határátkelőtől fel kellett robbantani csütörtökön este.

zaol.hu

Csütörtök:
Információink szerint a vám- és pénzügyőrség munkatársai  közúti ellenőrzésre állítottak  meg egy külföldi rendszámú személyautót, melyben két olasz állampolgár utazott.

A kocsi átvizsgálása során a járműből lőszerek és robbanószerek kerültek el, melyeknek származását a két olasz nem tudta igazolni.

A robbanószerek egy részéről úgy ítélte meg a szakértő, hogy nem szállítható, így ezek megsemmisítéséről gondoskodni kellett. Ehhez Budapestről, az ORFK-től érkeztek tűzszerészek, akik este fél hét körül Letenye határában, a régi határátkelő melletti szántóföldön felrobbantották a veszélyes robbanószereket.


Az ügy részleteit elolvashatja ide kattintva!

Tűzszerészek és rendőrök dolgoznak egy szántóföldön, ahol felrobbantották az olasz kocsiban talált robbanószert

Nem megerősített információk szerint az olaszok II. világháborús lövedékeket szállítottak. Hogy pontosan mennyi lő-, illetve  robbanószer volt a kocsiban nem közölte a hatóság, de úgy tudjuk, jelentősebb mennyiséget szállított a kocsi.

A rendőrség bűnügyi technikusai és tűzszerészek vizsgálják a robbantás nyomán maradt krátert
Fotók: MTI - Varga György

A két férfit őrizetbe vették, ellenük lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélés miatt indítottak büntetőeljárást.

Péntek:
Több zsákban találtak lőszereket, lőszerhüvelyeket és robbanószereket a vám- és pénzügyőrség munkatársai annál a két olasz állampolgárnál, akiket csütörtökön délután fogtak el az M70-es autóúton - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére.

Csizmazia Péter pénteken az előző nap ismertetett információkat kiegészítve azt is elmondta: az olasz rendszámú kocsit az autóút tornyiszentmiklósi kihajtójánál, a határ felé vezető oldalon állították meg.

A nyomozás érdekeire hivatkozva arról nem kívánt információt közölni, hogy honnan és hová tartott a két olasz férfi, illetve van-e információ arról, hogy hazájukban vagy másutt ismertek-e a bűnüldöző hatóságok számára.

Az MTI pénteken úgy értesült: a két férfi Szlovákiából tartott Olaszország felé, amikor a közúti ellenőrzés során véletlenszerűen megállították őket. A kocsijukban talált lőszerek, töltényhüvelyek, robbanóanyagok között voltak például gránátok is, és a robbanó eszközökben lévő gyutacsok, valamint a lövedékekben lévő lőpor miatt kellett még elfogásuk helyszínének közelében robbantással megsemmisíteni az eszközök egy részét.

Az MTI információja szerint a két férfi feltehetően "gyűjtőként" juthatott hozzá az autójukban talált, nagyobb részt nem második világháborús, hanem későbbi időszakból származó robbanószerekhez.

 Az ügy részleteit elolvashatja ide kattintva!

 

Információ: ZH-Pásztor András/Csizmazia Péter/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!