Gémesi György szerint érzéketlen a kormány

Jövő év közepére működésképtelenné válnak az önkormányzatok a kormány tervezett költségvetése miatt, mondta a minap dr. Gémesi György, gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

MTI

A politikus a MÖSZ Zala megyei konzultációját követő sajtótájékoztatón fogalmazott így. A polgármesterek összejövetelén elhangzottakról szólva kiemelte, a tervezett költségvetés 120 milliárd forinttal kevesebbhez juttatja jövőre az önkormányzatokat. Ez a kormány számítása, mert az érintettek szerint ez meghaladhatja a 160 milliárd forintot is.

Az iparűzési és idegenforgalmi adót érintő csökkentések, a személyi jövedelemadó visszaosztott részének kurtítása, valamint a növekvő ÁFA és energiaárak, valamint az infláció együttes hatása eredményezi ezt. Nem is számolva azokat a kiadásokat, amelyek az önkormányzatokat emellett terhelik: az ÁNTSZ-eljárások díjkötelessé tétele, a távfűtés árváltoztatásának engedélyezéséért fizetendő térítési díj, sorolt példákat dr. Gémesi György.

A politikus véleménye szerint minden település komoly finanszírozási gondok elé nézhet jövőre. Felvetéseik eddig süket fülekre találtak. Pedig véleménye szerint például a módosított közigazgatási eljárás bevezetésének elhalasztása megtakarítást eredményezne. Szintén jelentős kiadásokra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy jövőre kötelező lesz hároméves kortól az óvoda, elegendő férőhely azonban nincs.

A Nemzeti Sportszövetség elnökeként hasonlóan érzéketlennek tartja a kormány hozzáállását a sporthoz is. Ennek alátámasztására elmondta, a működő sport – egyesületek, szakosztályok – támogatására a kormány központi támogatásként négymilliárd forintot ad, az önkormányzatok pedig húszat.

Dr. Gyimesi Endre zalaegerszegi polgármester, a MÖSZ megyei elnöke úgy fogalmazott, a kormány számára az önkormányzatok a költségvetés egy rubrikáját jelentik, ám valójában az emberek mindennapi életéről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!