GE-leépítés: a miniszterelnökhöz fordult Nagykanizsa fideszes képviselője

Két év alatt 1300 embert küld el nagykanizsai gyárából a General Electric (GE), amely munkásgyűléseken jelentette be a terveit; a hagyományos izzók gyártása megszűnik, és a GE Energy üzletága kivonul a városból. Zalaegerszegen közel 100 embert bocsát el a társaság. A sokkoló bejelentés kapcsán a miniszterelnökhöz fordult Nagykanizsa fideszes képviselője.

zaol.hu


Csütörtök délután

A GE leépítése kapcsán a miniszterelnökhöz fordult Nagykanizsa fideszes képviselője

Nagykanizsa - Levélben kezdeményezett személyes találkozót Bajnai Gordon miniszterelnökkel Nagykanizsa fideszes országgyűlési képviselője, hogy a General Electric (GE) szerdán bejelentett és legnagyobb mértékben Nagykanizsát érintő leépítése kapcsán megtehető lépésekről tárgyaljanak - közölte csütörtökön, rögtönzött sajtótájékoztatón a kezdeményező.

Cseresnyés Péter azt mondta: a GE két évre tervezett, közel 2600 fős leépítése az ország több települését is érinti, de döntő többségében leginkább Nagykanizsát sújtja. Az országgyűlési képviselő szerint a döntés nem 1300, hanem inkább 1500 embert, pontosabban ugyanennyi családot hoz nehéz helyzetbe.

   
Az ellenzéki honatya úgy véli, a kormánynak az önkormányzattal és a GE menedzsmentjével együtt kellene lépéseket tennie azért, hogy az elbocsátandó dolgozók ne váljanak munkanélküliekké. Hozzátette, hogy a közös fellépés érdekében Nagykanizsa szocialista és szabad demokrata országgyűlési képviselőivel, valamint a leépítéssel érintett más városok honatyáival is felveszi a kapcsolatot.
   
Cseresnyés Péter jelezte, hogy a témában hétfőn a Parlamentben is szándékában áll felszólalni az azonnali kérdések órájában.
   
Marton István - 2006-ban a Fidesz támogatásával megválasztott - polgármester csütörtökön az MTI kérdésére arról beszélt: szerdán, a GE leépítési terveinek bejelentése után találkozott a nagykanizsai gyár igazgatójával, Hermann Miklóssal. A polgármester szerint némi időt nyert a város azzal, hogy nem azonnali elbocsátásokról van szó, mert ez így kezelhetőbb helyzetet jelent.
   
A gyár vezetésével folytatott találkozója kapcsán kifejtette: a GE infrastruktúrával magas szinten ellátott területen, a nagykanizsai ipari parkban található, ezért kiváló lehetőséget biztosít olyan vállalkozások számára, amelyek nem zöldmezős beruházásban vagy területvásárlásban gondolkodnak, hanem bérleti konstrukcióban. A polgármester reményei szerint a GE, mint világcég, az önkormányzatnál nagyobb eséllyel találhat olyan partnereket, amelyek betelepülnének a nagykanizsai üzem területére.



Csütörtök

Két év alatt 1300 embert küld el nagykanizsai gyárából a General Electric (GE), amely munkásgyűléseken jelentette be a terveit; a hagyományos izzók gyártása megszűnik, és a GE Energy üzletága kivonul a városból. Zalaegerszegen közel 100 embert bocsát el a társaság.

A tervet szerdán jelentették be a cég gyáraiban, így a nagykanizsai és a zalaegerszegi üzemekben is. Ezzel a GE Magyarország történetében a legnagyobb leépítést hajtaná végre.A tegnap délutáni bejelentés szerint a jelenleg a GE Capitalhoz tartozó Budapest Bankkal együtt 14 ezer embert foglalkoztató GE Hungary Kft. két üzletága átalakítja magyarországi gyártótevékenységét. A jelentős elbocsátásokkal járó átszervezéseket a szabályozási változásokkal, a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírásokkal és a világméretű recesszióval magyarázzák.

Leáll a hagyományos izzólámpák gyártása

Tény, hogy a világ egyre több országában szigorítják a fényforrásokra vonatkozó energiahatékonysági követelményeket. Az európai uniós kormányok a múlt hónapban megkezdték a magas energiafogyasztású hagyományos izzók gyártásának és értékesítésének fokozatos betiltását, mely szabályozást 2016-ig egyre több lámpatípusra fognak kiterjeszteni.- Mindig azok a legnehezebb lépések, melyek munkahelyeket érintenek - jelentette ki Leslaw Kuzaj, a GE Közép-Európáért felelős regionális vezető képviselője. - A GE-nek azonban meg kell őriznie versenyképességét, fel kell készülnie a globális gazdaság újraindítására. Bár ez a folyamat fájdalmas lehet, elkerülhetetlen ahhoz, hogy versenyben maradjunk. Magyarország és Közép-Európa fejlesztő- és gyártóbázisként fontos szerepet játszik majd egy új gazdasági világrend kialakulásában.

Ez utóbbi mondatot támasztja alá, hogy változatlanul Budapesten működik majd a fényforrás üzletág európai, közel-keleti és afrikai regionális központja, valamint a globális fényforrás technológia központ, ahonnan magyar mérnökök irányítják a vállalat fényforrásfejlesztését.

A GE Consumer & Industrial fényforrás üzletága – a hivatalos magyarázat szerint versenyképességet javító – intézkedéstervezete 2570 alkalmazottat érint. Nagykanizsán a gyáregység állományából 300-an kerülnek ki jövőre, s további 1000 fős létszámleépítés lesz 2011-ben – két év alatt 1291 embertől válik meg a kanizsai fényforrásgyár. Szintén a dél-zalai városban 2010 januárjában bezárják a GE Energy tavaly megnyitott ipari szűrőgyártó üzemcsarnokát, mely 128 munkahely megszűnését jelenti. A döntésekről tegnap a munkaügyi központ kanizsai kirendeltségét is értesítették. A zalaegerszegi gyár jövőjével kapcsolatban többszöri próbálkozásunkra sem sikerült pontos információkat szereznünk, nem hivatalos forrástól úgy tudjuk, 10 százalék körüli leépítés várható a megyeszékhelyen.

– Minden munkavállalónk tisztes, a kollektív szerződésben rögzített juttatásokra számíthat – szögezte le Phil Mashall, a fényforrás üzletág regionális elnök-vezérigazgatója. – Emellett anyagilag is hozzájárulnánk az elhelyezkedést elősegítő képzések költségeihez, valamint segítenénk az álláslehetőségek felkutatásában.

Az átszervezési terv keretében a fényforrás üzletág két év alatt leállítaná a magasabb energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes lineáris fénycsövek magyarországi gyártását. Ennek értelmében 2011-ben bezárják a váci fényforrásgyárat is. A gázkisüléses – tehát például a kerámia fémhalogén –, az energiatakarékos halogén és a kompakt fénycsövek termelé-  se megmarad, mi több, ezek területén új termékek fejlesztését is tervezik. A GE közleménye kitér arra is, hogy az autólámpa-gyártást egyelőre folytatják, a nehéz piaci helyzet ellenére.

– Kicsit elvesztettük a fonalat a sok szám hallatán, de annyit megértettünk, hogy egy évig nagyjából háromszáz embernek van veszélyben a munkahelye a fényforrásgyárban, ezen túlmenően kirúgják a szűrőbetét gyártókat – jegyezte meg a gyárból kifelé jövet az egyik hölgy. – Azt nem tudom, két év múlva mi lesz itt, amikor még ezren kerülnek az utcára – tette hozzá kollégája. – Konkrétan, személyre lebontva még nem hangzott el semmi, de azt hiszem, most majd´ mindanynyiunk mielőbb új munkahely után fog nézni.

– Hangsúlyoznám, hogy egyelőre mindez csak tervezet, melynek bejelentését részletes konzultáció fogja követni – magyarázta Kalocsai Kinga, a GE Consumer & Industrial kommunikációs igazgatója. Az autólámpagyártás jövőjét firtató kérdésünkre jelezte, a cég vezetői folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket, hogy miként tudnák visszaállítani a nyereségességét. Amikor azt tudakoltuk, hogy várhatók-e a mostani bejelentésen felüli, további leépítések a jövőben, Kalocsai Kinga úgy reagált: „Egy komoly javaslat került most az asztalra, melynek eredményeit, hatásait természetesen figyelni fogjuk.”

A szakszervezet tárgyalni akar a gyárvezetéssel

A tervekről rögtönzött munkásgyűléseken tájékoztatták a dolgozókat. Nagykanizsán délután fél kettőkor kezdődött a röpgyűlés, mely alig negyedórával később már be is fejeződött.
– Egy ideje már sajnos levegőben lógott ennek a bejelentésnek a lehetősége – szögezte le Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete elnöke. – Ettől függetlenül úgy éreztem, a munkásgyűlésen sokakat sokkoltak az elhangzottak, hiszen most szembesültek azzal, hogy hosszú idő után a fényforrásgyártás bizonyos területei megszűnnek. Eddig bizonyta bizonytalanság jellemezte a légkört, most szerintem az érzelmek rendkívül széles skáláját váltotta ki a bejelentés: dühöt, letargiát, szomorúságot, félelmet egyaránt láttam a szemekben.

Hederics István arra is rámutatott: egyelőre csak javaslatként került eléjük a bejelentés, melyet az üzemi tanáccsal alaposan meg fognak vitatni. Úgy ítélte meg, sok szempont alapján tudják majd finomítani a végső döntést. Jelezte azt is, hogy a két másik szakszervezettel közösen tárgyalnak majd a gyár vezetésével. Érdeklődésünkre kijelentette: egyelőre nincs döntés arról, hogy érdekképviseleti szervezetük miként reagálja le a bejelentést. A munkásgyűlés után egy órával Herman Miklós területi igazgató és Kovács Kornél, a GE Energy gyárigazgatója hivatalában kereste fel Marton István polgármestert. – Az egész térségnek nagyon nagy érvágás lesz, ha végrehajtják ezeket a leépítéseket – reagált a hírekre Marton István. – Nagy erővel dolgozunk azon, hogy pótoljuk a kieső munkahelyeket. 

Szerintem

Mit tehet az ember, ha egyik napról a másikra elveszíti a munkahelyét? Ha bejelentik, hogy a cég nem képes már a tulajdonosok elvárásainak megfelelő profitot termelni, ezért „átszervezik”? Tehetetlenül ökölbe szorítja a kezét, talán még egy-két könnycseppet is elken az arcán, ha szerette a munkahelyét – és persze jó alaposan megmondja a véleményét mindazokról, akik szerinte idáig juttatták a vállalatot. Ehhez mindenkinek joga van – kivéve a GE dolgozóit, akiknek most egy szerződésre hivatkozva megtiltották, hogy bárkinek is nyilatkozzanak.

Szerző: Szalabán Attila



A GE leépítésről szerdán is hírt adtunk a ZH online felületén:


13.00
Megszületetett a döntés a magyarországi GE - így a két megyei (zalaegerszegi és nagykanizsai) gyáregység - sorsáról. Információink szerint jelentős elbocsátásokról döntött a vezetőség. Mint megtudtuk, a vezérkar szerda délután negyed 2-kor találkozik Hederics Istvánnal, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnökével, aki fél 2-re munkásgyűlést hívott össze a dél-zalai városban.

A munkásgyűlés után kiszivárgott információk szerint jövőre 300, 2011-ben pedig 1.000 dolgozót bocsátanak el a GE nagykanizsai gyáregységéből - csupán a kompakt fénycső és az autólámpa gyártása marad meg a dél-zalai városban.


14.15
A tavaly meghonosított GE Energy üzletág 2010. januárig kivonul Nagykanizsáról - ebben az ágazatban jelenleg 150-en dolgoznak.

A leépítés után néhány száz dolgozója marad a jelenleg mintegy 1750 embert foglalkoztató kanizsai GE-nek.


15.00
A GE a következő 2 évben 2.570 főt bocsát el a fényforrás üzletágban

A következő két évben 2.570 főt bocsát el a GE Hungary a fényforrás üzletágban Magyarországon, de erről még meg akarnak állapodni a szakszervezetekkel, addig javaslatként kezelik - jelentette be Phil Marshall, a GE Lighting európai elnök-vezérigazgatója Budapesten szerdán.
A létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycső gyártást érinti, az összesen 14 ezer főt foglalkoztató cégnél. A GE megtartja a fényforrás gyártást Magyarországon, nem vonul ki - hangsúlyozta Phil Marshall. 
A fényforrás üzletág hét telephelyéből egyet, a 700 főt foglalkoztató vácit zárják be.

15.45
99 alkalmazottat bocsátanak el Zalaegerszegen

A GE zalaegerszegi, lámpafejeket készítő gyárában 20-25 százalékos létszámleépítésről kaptak tájékoztatást - mondta el a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének helyi ügyvivője. Novák József arról számolt be, hogy 2011 végéig a jelenleg több mint 400 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi üzemből 99 alkalmazottat bocsátanak el. A cégvezetés indoklása szerint a megszűnő izzólámpagyártás és a fénycsőgyártás visszafogása miatt szükséges a létszámleépítés.

A szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: számítottak a döntésre, mégis a meglepetés erejével hatott, amit még nem tudtak feldolgozni. Kedden kezdték el a tárgyalásokat az elbocsátandókról, szeretnének számukra a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb feltételeket elérni - fűzte hozzá.


18.45
Kizárólag Magyarországon gyárt majd lámpát a GE Európában

Európában csak Magyarországon hagyja meg lámpatest gyártó tevékenységét a GE, amely a teljes iparági átstrukturálását követően is közel 5.000 munkavállaló további foglalkoztatását biztosítja a jövőben - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM)  szerdán.

Az NFGM közleményében kiemelte: a természetes piaci folyamatokat nem lehet megállítani, a minisztérium feladata azonban azok következményeinek, hatásainak kezelése. Ennek érdekében az  NFGM folyamatos kapcsolatot tart fent az GE Hungary Kft.-vel a helyzet megoldása és annak érdekében, hogy átszervezési terveikben Magyarországra, mint hosszú távú, stabil gazdasági és befektetői környezetet kínáló országra tekintsenek, így minél több, magasabb hozzáadott értéket, a jövő technológiáját képviselő termékekre koncentráljanak.
A minisztérium közleményében aláhúzta: a tárca mindent megtesz azért, hogy a leépítések minél nagyobb részét kompenzálja új munkahely-teremtéssel.

A GE Hungary Kft. a GE légi közlekedési, energiaipari, egészségügyi, vízkezelési, fényforrás és elektronikai üzletágának magyarországi tevékenységét fogja össze. A cég 11 ezer főt foglalkoztat, további 3.000-en pedig a GE egyik leánycégének, a GE Capital tulajdonában lévő Budapest Bank alkalmazottai.


Információ: ZH - Szalabán Attila, MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!