Fenékpusztai évezredek: régészet, archeobotanika az őskortól a honfoglalásig

Keszthely - A Balatoni Múzeumban szombaton nyílt kiállítás gazdag régészeti és illusztrációs anyaggal mutat rá arra, hogy Fenékpuszta kortörténeti feltárásának a tudományos ismeretek bővítése mellett turisztikai jelentősége is van.

zaol.hu

Minderre utalt a tárlatnyitó  ünnepségen mondott beszédében Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő. Többek közt hangsúlyozta: a kiállítás olyan hagyatékban enged tallózni, amik felhívják a figyelmet a rendkívüli értékekre, így ez is segítheti a feltáráshoz, a bemutathatósághoz szükséges EU-s finanszírozás elérhetőségét.


A régészeti leletek mellett illusztrációs anyag is jelen van - ZH fotó: Horányi Árpád

A Keszthely - Fenékpuszta az évezredek türkében címmel rendezett tárlat az őskortól a honfoglalásig tartó időket eleveníti meg. Házigazdaként Havasi Bálint, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlatot a témakörben rendezett nemzetközi konferencia kapcsán építették fel, ehhez német kollégáktól kaptak sok segítséget. Dr. Müller Róbert, a múzeum nyugalmazott igazgatója személyes élményein keresztül ajánlotta a látnivalókat az érdeklődők figyelmébe. Számos olyan lelőhelyre illetve leletanyagra utalt, amelyek feltárása tudományos pályájának maradandó élményei közé tartoznak.

Az eseményt a muzsika színesítette Bánhidai Tamás, zeneiskolai igazgató csellójátékával, dr. Pusztainé Puskás Zsuzsa zongorakíséretével.

A régészeti leletek mellet láthatók a tárlaton archeobotanikai elemek, korabeli építészetet idéző makettek, koponyacsontra épített arcrekonstrukciók. Az érdeklődők animációs filmeket is megtekinthetnek, a dr. Tamáska Orsolya szakmai irányításával berendezett tárlaton, ami a földszinti kiállítótér öt termében található. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!