Balatonszemesen temették el Bujtor Istvánt (képgalériával)

Budapest - Meghalt Bujtor István színész, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója. "Hiánya pótolhatatlan családja és a magyar színművészet számára is" - írja részvétében Bajnai Gordon. Egy órán át próbálták újraéleszteni az orvosok Bujtor Istvánt a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK). A színész-rendezőt október 1-én délután helyezték örök nyugalomra a balatonszemesi temetőben.

zaol.hu


Eltemették Bujtor Istvánt

Balatonszemes - Örök nyugalomra helyezték október 1-én, csütörtök délután a balatonszemesi temetőben - szűk családi körben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett - Bujtor István színművészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.

Bujtor István sírja bátyjának, Latinovits Zoltán színművésznek a nyughelyével szemben és édesapja sírja közelében van. A balatonszemesi temető bejáratait 10-15 óra között biztonsági emberek zárták el, az elhunyt családtagjai autókkal mentek be, illetve távoztak a több mint egyórás temetési szertartást követően.Lerótták a sírnál kegyeletüket koszorúk, virágok elhelyezésével és főhajtással Veszprém Megye Közgyűlésének vezetői és a Petőfi Színház teljes társulata is. Ez a kegyeleti megemlékezés sem volt nyilvános.
Forrás: MTI


A koporsót viszik a kifeszített fekete lepel mögött a balatonszemesi temetőben a Veszprémi Petőfi Színház 2009. szeptember 25-én 67 éves korában elhunyt igazgatója, Bujtor István Balázs Béla-díjas színész, rendező temetésén
- MTI Fotó: Horváth Mónika
 

Elbúcsúztatták Bujtor Istvánt - nézze meg laptársunk, a Veszprém megyei Napló képgalériáját ITT!

Szűk családi körben helyezik örök nyugalomra:

A barátok, a tisztelők csütörtökön 15 órától róhatják le kegyeletüket Bujtor István sírjánál Balatonszemesen; a színész-rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját aznap 13 órakor szűk családi körben helyezik örök nyugalomra - tájékoztatta a teátrum sajtófőnöke az MTI-t.

Varga Róbert elmondta: a múlt pénteken elhunyt Bujtor István lelki üdvéért október 7-én szerdán 16.30 órakor a budapesti Szent István-bazilikában tartanak gyászmisét.
    
A Balázs Béla-díjas színészt, rendezőt múlt pénteken 67 éves korában érte a halál Budapesten. A művészt a színház és a megyei önkormányzat saját halottjának tekinti.

Újabb részletek Bujtor István halálával kapcsolatban

Az ÁEK főigazgatója kedden azt közölte az MTI-vel, hogy Bujtor István halálának közvetlen oka a tüdőembólia klinikai tünetei mellett fellépő heveny keringési és légzési elégtelenség volt. Az orvosok egy órán át próbálták újraéleszteni a színész-rendezőt - olvasható Szilvásy István főigazgatónak a családdal egyeztetett közleményében. 
    
Bujtor István halálával, sőt korábban már a betegségével kapcsolatban is számos találgatás látott napvilágot a sajtóban. 
    
A veszprémi Petőfi Színház igazgatója július végén lett rosszul, a család felhatalmazása alapján annyit közöltek, hogy szervezetében súlyos fertőzés lépett fel, és életveszélyes állapotban került a veszprémi megyei kórházba, ahol egészen szeptember 24-ig az intenzív osztályon kezelték.
    
Augusztus végén, a Petőfi Színház évadnyitóján az hangzott el, hogy a család bizakodó Bujtor István állapotával kapcsolatban. Az MTI-nek testvére, Frenreisz Károly is úgy nyilatkozott akkor, hogy a színész-rendező egészségi állapotában lassú javulás tapasztalható.
    
A család szeptember 24-én közleményben tudatta, hogy Bujtor István elhagyhatta a veszprémi kórházat, rehabilitációját Budapesten folytatják. A színművész másnap a fővárosban hunyt el.
    
A Somogyi Hírlap keddi számában azt írta, hogy Bujtor István Balatonszemesen nyugodhat. A megyei napilap információi szerint már az is biztos, hogy a múlt pénteken elhunyt színművészt testvére, Latinovits Zoltán mellé helyezik örök nyugalomra. 
    
A lap értesüléséről részletesebben beszámoló sonline.hu szerint köztudott, hogy Bujtor István a Balaton szerelmese volt és édesanyja, a jövőre 100. életévébe lépő Tinka néni Szemesen él.

A színészóriás, Latinovits Zoltán síremléke miatt a szemesi temető az elmúlt 33 évben zarándokhellyé vált, ezt a státuszt pedig minden bizonnyal tovább erősíti, ha a neves testvérpár egymás mellett nyugszik majd - olvasható a megyei napilap hírportálján.


Pénteken elhunyt Bujtor István

A kisalfold.hu információi szerint  Bujtor István színész, rendező pénteken a kora délutáni órákban hunyt el.

A hírt Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke közölte, hozzátéve, hogy a színművész-direktort a Veszprém Megyei Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Dr. Rácz Jenő a megyei kórház főigazgatója laptársunk, a Napló kérdésére elmondta: a hét közepén befejezték Bujtor István intenzív kezelését, a színházigazgató szállítható állapotban volt, így a család kérésére egy fővárosi intézetbe szállították rehabilitációra.

Az út során, amelyre a kórház egyik orvosa is elkísérte, állapotában nem történt változás.

A város színházát igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban. A 67 éves művész állapotát sikerült stabilizálni, életfunkciói javultak, majd  szeptember 24-én arról szóltak a hírek, hogy Bujtor elhagyta a veszprémi kórházat, rehabilitációját Budapesten folytatják. Egy nappal később a legendás színész elhunyt.


Bereményi Géza Bujtorra emlékezik


Bujtor István kitűnő ember volt, kitűnő rendező és igazgató, újra megtöltötte nézőkkel a veszprémi színházat - mondta az MTI-nek Bereményi Géza író, rendező.

Bereményi Géza kiemelte: Bujtor István igazgatósága alatt újra élet költözött a Veszprémi Petőfi Színházba, jó darabválasztásaival visszacsábította a helyieket a színházba. 

"Nagyon nagy kár, hogy csak másfél évig dolgozhatott" - tette hozzá.

Bereményi Géza rendezi a veszprémi színházban az évad első előadását, a péntek esti premiert Bujtor István halála ellenére is megtartják. 

"Szabó Magda Régimódi történetét rendeztem meg. Az előadás előtt azonban Eperjes Károly színész, a teátrum művészeti tanácsadója megemlékezik a színházigazgatóról" - tette hozzá a rendező. 


Bajnai Gordon részvéte

"Mély megrendüléssel értesültem Bujtor István haláláról. Hiánya pótolhatatlan családja és a magyar színművészet számára is.

Bujtor István halálával egy nagy művészt, kiváló színészt és rendezőt, egy kivételes embert veszített Magyarország. Pályája során számtalan alkalommal szerzett maradandó élményt a közönségnek színházi alakításaival, filmszerepeivel, rendezéseivel. Ahhoz a nagy színésznemzedékhez tartozott, amelynek tagjai generációk világlátását alakították művészetükkel. Mindig elemi erőt és mélységes emberséget sugárzott vásznon és színpadon. Így őrizzük meg őt emlékezetünkben.

A szakma és a színház- és filmszerető közönség nagyrabecsülése, szeretete végigkísérte Bujtor István pályáját, életét. Az egész ország aggódott érte az elmúlt hónapokban. Az egész ország gyászolja most." - írja közleményében Bajnai Gordon.



Bujtor Istvánról:


A legendás színművész, filmrendező és forgatókönyvíró 1942. május 5.-én született Budapesten  Eredeti nevén Frenreisz István, amit színész pályája elején változtatott meg, mert saját állítása szerint nem érvényesülhetett volna egy ilyen nehezen ejthető névvel
. Nevéhez olyan  legendás filmes szerepek köthetők, mint a Sándor Mátyás, A Pogány Madonna Ötvös Csöpije, melynek  története Bujtor István novellájának filmre írásából született meg. Játszott többek között A dunai hajósban, A kőszívű ember fiaiban és a Fekete gyémántokban is. 

Filmszerepein kívül Bud Spencer magyar hangjaként is ismert.

Színházi pályafutását a győri Kisfaludy Színházban kezdte, de láthattuk a Pécsi  Nemzeti Színház, székesfehérvári Vörösmarty Színház, a József Attila Színház és a Vígszínház színpadán is. 

1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője. 2008. január 1-jétől a veszprémi Petőfi Színház igazgatója. 



Idézze fel Bujtor Istvánt fotókon! Klikk ide a Napló képeiért! 


Forrás: wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!