14 milliónyi hamis forint: Zalában is találtak bankókat

Összesen közel 1.400 hamisított tízezrest foglalt le a rendőrség és őrizetbe vette a három, hamisítással gyanúsított férfit.

zaol.hu

A három gyanúsítottat - egy 39 éves, egy 41 éves és egy 42 éves férfit - október 21-én délután fogták el egy Győr területén található bevásárlóközpont parkolójában, a 42 éves férfi ruházatából pedig 197 darab hamis 10.000 forintos címletű bankjegy került elő - közölte Bucsek Gábor őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője.

Az NNI munkatársai beazonosították, hogy a hamis bankjegyeket egy győrújbaráti családi házban berendezett műhelyben készítették.

A családi ház átkutatása során 1.181 darab hamis 10.000 forintos címletű bankjegy, valamint pénzhamisításhoz használatos anyagok, eszközök - mint például nyomtató, papír, vágógép, hologram hatású fémcsíkok - kerültek elő. A három gyanúsított lakásából pedig számítógépeket, szkennereket, nyomtatókat foglaltak le a nyomozók - tette hozzá. Az ügyben tehát összesen 1.378 darab 10.000 forintos címletű hamis bankjegyet foglaltak le a rendőrök.

Bucsek Gábor az MTI kérdésére elmondta: a hamisítványok igen jó minőségűek voltak, 2009-ben a Magyar Nemzeti Bank körülbelül ezer ilyen hamisítványt vont ki a forgalomból. A hamisítványok jellemzően Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyéből valamint a fővárosból kerültek elő, de az egész országban találtak belőle.

A gyanúsítottak a hamis pénzeket kereskedelmi forgalomban beszerezhető eszközökkel gyártották, a hologramhatású fémcsíkot is maguk nyomtatták. A gyanúsítottak korábban nem voltak büntetve, és maguk hozták forgalomba a hamisított pénzt.

Az NNI pénzhamisítás megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást a három gyanúsítottal szemben.

Ezek is érdekelhetik