Olimpikon a kutyusok bűvöletében: Guszti gyerekszerető, intelligens és magyar

ZH - Borsod első és egyetlen olimpiai bajnoka, 1992- ben, Barcelonában nem talált legyőzőre a 68 kgosok mezőnyében a kötöttfogásúaknál. Tíz éve vonult vissza, jelenleg a diósgyőri klub elnöke, továbbá gyerekeket tanít birkózni. Ha szabadideje van, családjával, valamint kutyájával, Gusztival tölti.

Horog László

A mozzanat bejárta a világsajtót, kevés olyan tévétársaság akadt, amely nem számolt be a rendkívüli történésről. A barcelonai fináléban hosszasan gyömöszölték egymást az orosz Dogucsijevvel, pontot egyikük sem tudott szerezni. Következett a hosszabbítás, amelyben keleti riválisa a karjába harapott, a fogak nyoma hosszú perceken át éktelenkedett Repka alkarján. 

A miskolci sportoló elegánsan vett elégtételt, kiemelte, majd eldobta az orosz fiút, néhány másodperccel később pedig ötkarikás aranyérmét ünnepelhette. Egyeduralkodónak számított a súlycsoportjában, az olimpiai győzelem mellett négyszer állhatott a dobogó tetejére Európa-bajnokságon. 

Az egykori bajnok nem szakadt el imádott sportágától, jelenleg a Diósgyőri Birkózó Club elnöke, a Miskolci Sportiskola szakágvezetője, a magyar ifiválogatott edzője, továbbá ötven tehetséges birkózópalánta edzője.

 A szőnyeg szélén éli az életét, ha szabadideje van, a családdal és kutyájával tölti. Azt mondja, kedvenc hobbijára, a horgászásra sajnos alig jut ideje az utóbbi időben. 

– A família kedvencét, Gusztávot, a magyar vizslát hét éve vásároltuk. A párom, Katica fia, Patrik kapta tőlünk, de tulajdonképpen a család kutyája lett. Négy éve megszületett a kislányunk, Tamara, aki ugyanúgy a sajátjának érzi, mint Patrik. Guszti gyerekszerető, okos, nyugodt, intelligens kutya, s ami még fontos, magyar. Az első házasságomból született – a válásunk óta édesanyjával élő – lányom is tart háziállatot, amit tőlem kapott a névnapjára. 

Amikor először említette, alig akartam hinni a fülemnek, végül megvettem az ajándékot, egy zsemleszínű vadászgörényt. Neki az a kedvence. 

Repka Attila családi házban nőtt fel Miskolcon, mindig voltak kutyái, előfordult, hogy több mint tíz csaholt náluk az udvaron. A szülei nem örültek a hóbortjának: az utcán, elhagyottan kószáló ebeket módszeresen hazacipelte. Amikor saját családot alapított, akkor sem vett vissza a lendületből: huskykat tartott, előfordult, hogy tizenegy kiskutyát nevelt, majd elajándékozta mindegyiket. Később rotweilert vásárolt, nem túl kreatív gondolatok nyomán a 

Aztán hét éve jött Gusztáv, aki az ismert rajzfilmfigura – Repka nagy kedvence volt a sorozat – után kapta a nevét. 
– A kertünkben a vizsla mellett madarak is fellelhetőek, rigó és tengelice. Jól ismerem a madarakat, a helyi madárvédő egyesület tagja vagyok, jártam gyűrűzni is. Amúgy nem pusztán a levegőben repülő, a vízben úszó állatoknak is nagy kedvelője, nagy horgász hírében áll. Két évtizede tagja a megyei horgászválogatottnak, csapatversenyeken szerepel barátaival.

 Gyakran indul ultibajnokságon is – igazolt versenyző –, legjobb eredménye negyedik hely egy 152 fős mezőnyben. Párbajtőrözget, kedvtelésből ám a fő csapásirány a birkózás, az edzősködés. Járja az iskolákat, tehetségeket keres, Miskolcon ötven fiatal tanítványa van. Öten korosztályos bajnoki címet szereztek a közelmúltban. Felnőtt tanítványa is van, egykori versenyzőtársa, az Európa-bajnok, ötszörös vb-ezüstérmes, 35 esztendős Deák-Bárdos Mihály, aki januárban tért vissza nevelőegyesületébe a fővárosból. 

– Úgy tűnik, eredményes a közös munka, négy év szünet után Misi ismét dobogóra állhatott világversenyen, bronzérmes lett az Eb-n. Többen mondják, a 120 kg-os, hatalmas versenyzőnek én nem az edzője, hanem az idomárja vagyok. Neki nem két keze, hanem két mellső lába van...



NÉVJEGY  

Repka Attila
 
● Született: Miskolcon, 1968. január 10-én 
● Magasság: 172 cm 
● Súly: jelenleg 92 kg, a versenysúlya 68 kg volt 
● Csillagjegye: Bak 
● Iskolai végzettsége: érettségi, birkózóedző 
● Eredményei: olimpiai bajnok (1992 Barcelona, kötöttfogás, 68 kg), négyszeres Európa-bajnok, vbezüstérmes, tízszeres magyar bajnok 
● Kedvenc étele: mindegy, sok legyen belőle 
● Kedvenc itala: sör, valamint a rozé borok  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!