Nem rendőrök, de kicsit mégis: óvnak, védenek, s ha kell, akár juhokat is terelnek

Zalakomár - Hát ezt csinálhatják velem? A saját lakásomban nem tudok megmaradni, se éjjelem, se nappalom. Nézzék meg, amíg a városban voltam, ledobálták a fáról az almáimat...

zaol.hu

A település egyik lakója fogadta így a hívására érkező Szabó László és Szépfalusi István mezőőröket a minap, akik azért jöttek, hogy segítsenek megoldást találni a szomszédban élő roma család és a férfi között már évek óta meglévő feszültségre. Bár nem rendőrök, mégis számos ilyen és ehhez hasonló szituációt kell kezelni a település négy - az előbb említetteken kívül Takács László és Szever János tartozik e körbe -  mezőőrének, nem beszélve a területen mostanra már csökkenő számú takarmány-, állat- és falopásokról.

Teljesen változó, a zsiványok számára kiszámíthatatlan műszakbeosztásban, egy 14 éves Lada Nivával, s a hátsó ülések mögött lihegő staffordshire terrierrel, Carlossal indulnak a bűnelkövetők nyomába nap, mint nap. Nem egyszer szó szerint forró nyomon  ami miatt bizony, kerültek már meleg helyzetekbe is.

- Az egyik kollégámmal éppen szolgálatból tartottunk hazafelé éjszaka, a fegyverek már szétszedve pihentek a kocsiban - idézte fel a történteket Szépfalusi István. - Észrevettük, amint egy ember éppen azon ügyeskedett, hogy az erdőszéli nyírfákról gallyakat vágjon le, vélhetően seprűnek. A társammal odamentünk, lefektettük a földre, mire a sűrűből előjöttek még négyen. A fegyvereink híján bátrak voltak ellenfeleink: ahogy a szakzsargon fogalmaz, fizikai atrocitásra került sor. Annyi gázsprayt még soha nem fújtam el, mint akkor, kiürült a flakon...


Szépfalusi István munkatársa, sajnos, 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, s természetesen, a történtek okán azóta már rendőrségi vizsgálat zajlik. Egyébként a rajtakapott elkövetők általában nem vetemednek fizikai tettlegességre, csak szóbelire  utóbbira munkaidőn kívül is.

- Előfordul, hogy az utcán beszólnak, a fenyegetések rendszeresek  - mondta Szabó László. - Ezeket azonban a helyükön tudjuk kezelni, ha állandóan ilyesmivel foglalkoznánk, nem tudnánk dolgozni.

Olyan is van, aki tettenéréskor könyörgőre fogja a dolgot, s arra kéri a mezőőröket: még egyszer, utoljára engedjék el és megígéri, hogy soha többé nem tesz olyasmit, ami törvénybe ütközik.  Amúgy a szakemberek és a rendőrség körzeti megbízottai között nagyon szoros, s ennek köszönhetően hatékony az együttműködés  most már rendszeresen közös járőrözéseket is folytatnak. 



Carlos, a staffordshire-terrier gazdijával, Szépfalusi Istvánnal, s Szabó Lászlóval megy a bevetésekre
Fotó: Horváth-Balogh Attila

Védekezésképpen az ellenoldal is kialakította kifinomult kommunikációs rendszerét: ötszáz forintért figyelőemberek követik nyomon mozgásukat, s mobiltelefonon rögtön leadják az információt a megrendelőknek, hogy merre jár a hatóság.

Komárban sok az állattartó, akik rendszeresen más legelőjére, lucernásába, cirokföldjére tévednek, hogy a jószágnak, adott esetben lovaiknak beszerezzék a zöldtakarmányt.

A minap a település közelében épp egy lucernást ellenőriztek a mezőőrök, ahol korábban már több alkalommal zavartak meg tolvajokat. Ekkor vették észre, hogy a közeli magángazdaság drótkerítését valaki kivágta, s kiszabadult körülbelül három tucat birka. A szándék nyilvánvaló volt: az állatokat valakik éppen el akarták lopni, ám a mezőőrök érkezésükkel megzavarták őket ebbéli tevékenységükben. Értesítették a tulajdonost, s együttes erővel visszaterelték a juhokat a drót mögé.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!