Balaton Szálló: Tavaly lángokban állt, idén parlagon hever

Keszthely - A város egyik legszebb, szezonban a legforgalmasabb területén, a Balaton-part közvetlen közelében található két, egykor szebb időket megélt szálloda. Kihasználatlanságuk régóta kérdéseket vet fel az emberekben, ami a Balaton Szállóban történt tavalyi tűzeset óta méginkább felerősödött.

Mórocz Zsolt

Éppen egy esztendeje, augusztus végén kapott lángra a part melletti szálló, de hála a tűzoltóság gyors közbeavatkozásának, a műemlék épület megmenekült. Azóta a tetőt ideiglenes megoldással kijavították, ám ezen kívül semmi látványos változás nem történt. Németh Rozália, aki ahogy tavaly, most is a szálló mellett dolgozik, még jól emlékszik azokra az időkre, amikor vendégek serege lehelt életet az épületbe, s bizony nagy szónak számított, ha valaki itt szállt meg.

- Most nem tudom, hogy mi van vele. Ha felújítanák, biztos újra a legjobban menő szálloda lenne a városban. Sajnálom a tulajdonost is, mert tudom, hogy pár nappal a gyújtogatás előtt vásárolta meg.

Ahogy a másik, háta mögött lévő, mára lebontott hotelt is. Az egyértelműnek látszott, hogy valami készülődik, reménykedésre adott okot, hogy végre valami történik a frekventált parti területen. A tavaly nyár óta a FirstFund Intézményi Ingatlanbefektetési Alap tulajdonában lévő ingatlannal kapcsolatos tervekről kérdeztük Török Mihályt, a cég vezérigazgatóját.

- A Balaton Szálló és a Főnix Hotel megvásárlásával az volt a célunk, hogy a két területen egy új objektumot hozzunk létre. A tervek szerint az új hotelbe integráltuk volna a műemlék jellegű épületet is. Ennek okán a Főnix lebontása meg is történt, azonban a nem várt gazdasági válság súlyosan érintette a hotel szektort, ami miatt a beruházást bizonytalan ideig felfüggeszteni kényszerültünk. Várjuk a krízis kifutását, mely miatt át kell dolgozni korábbi terveinket. Mindenképpen valamilyen idegenforgalmi, szállodaipari létesítmény lesz, de hogy pontosan milyen, még nem tudjuk. Addig is az állapotmegóvás érdekében helyreállítottuk, amit kellett.


Lángokban a szálló 2008 augusztusában
Kattintson a képre és nézze meg az oltás pillanatait!

Mint Ruzsics Ferenc polgármestertől megtudtuk, az új tulajdonos tavasszal tájékoztatta a polgármesteri hivatalt, a gazdaság jelenlegi bizonytalan tényezőire tekintettel egyelőre nem várható előrelépés a beruházásban.

- Mivel az ingatlan nem a város tulajdonát képezi, sajnos nem tudunk semmit tenni a pozitív változás érdekében. Annak viszont örülünk, hogy a tetőt helyreállították.

Valószínűsíthető, hogy az országban nem ezt az egy beruházást kellett felfüggeszteni a bizonytalan gazdasági körülmények miatt, ami bár nem biztos, hogy megnyugtatja az itt élőket, de tény. 


Balaton Szálló  - ilyen most. Németh Rozália, még emlékszik a régi időkre, mikor vendégek hada volt a szállóban
Fotó:Temesi Hilda

A Főnix Hotel lebontásánál előkerült használati tárgyakat a cég adományként felajánlotta az önkormányzatnak, illetve a fenntartása alá tartozó intézmények számára. Az épületben található tárgyi eszközök - bútor, ágynemű, s jelentős mennyiségű egyéb használati tárgy - a keszthelyi kollégiumokba, iskolákba, szociális otthonokba kerültek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!