Melyik volt Sissi királyné kedvenc fagylaltja?

Zalaegerszeg - Itt van, megjött Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri - mégis mindig a nyakán maradt az áru. A zalai vendéglátósoknak nem kell emiatt aggódniuk a héten: kánikula várható.

Horváth Viktória

Na, de milyen fagyit nyalnak a járókelők a megyeszékhelyen?
  
- Még mindig a klasszikusok fogynak a legjobban: a csoki, vanília és a citrom, de persze a velencei álom, a csokis keksz vagy a kindercsokis is hódít, főleg a fiatalabbak körében - mondja a Betty Caffé tulajdonosa, Gehér László, akinek a túrós a kedvence, megkóstolom, hiszen ő csak tudja, maga készíti a kézműves fagylaltokat:  A legtöbb főzött tej alapú, kivéve a gyümölcsösök: azok friss gyümölcsökből készülnek mindig. 

- Bodzás, fahéjas, kiwis, málnás, áfonyás joghurtos - mindenki megtalálja a fogára való nyári hűsítőt. Péterné Frang Irén és kislánya, Eszter a citromos fagyira esküszik.
- Meg a málnás - egészíti ki anyját Eszter.

Mi a jó fagylalt titka? - kérdezem Lászlót.

-  A kiváló alapanyag, a technológia és a dizájn is fontos - árulja el,majd hozzáteszi, mindig követik a fagylalt divat változásait, idén például a Sacher tortás a legújabb őrület a szakmában. 

Persze, aki nem ragaszkodik a tölcsérhez, az nagyobb adaggal is kényeztetheti magát. 

- Ez egy Blueberry fagylaltkehely, sokan választják ezt nálunk, mert nemcsak mutatós, de nagyon finom is - mutatja a Gerő cukrászdában Radnai Dóra a készülő remekművét. - Van benne gyümölcsfagylalt, eperöntet, roletti, tejszínhab, dinnye, meggy, no meg málna. 

Az 1999. évi vendéglátás és közétkeztetési törvényben a fagylalt és jégkrém előállításra különböző szabályok vonatkoznak. A fagylaltot a lefagyasztástól, a mélyhűtött fagylaltot és az adagolva árusítandó jégkrémet az adagolópultba helyezéstől számított 72 órán át szabad kiszolgálni.

Részben vagy egészben felolvadt fagylaltot újrafagyasztani és kiszolgálni tilos, hőmérséklete a fogyasztó részére történő átadásig nem emelkedhet -8 C fölé.
  
Egy tégelyben csak egyféle fagylalt árusítható, míg a maradék fagylalthoz újabb készítésű nem tehető.Üzlethelyiségen kívül és mozgóárusítással csak olyan területen lehet fagylaltot árusítani - a zárt csomagolású készítmények kivételével - ahol sem a járműforgalom, sem egyéb környezeti tényező azt nem szennyezheti és minőségét nem károsíthatja.

A Csipkeház alatti árnyékban állt meg pihenni Csontos Szilvia  Kingával, Dáviddal és a kis Kornéllal.
- Gesztenye fagyit választottunk, régóta a kedvencünk.

A fagyi történetéről keveset tudunk, a kínaiak állítólag már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, ami a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzességből is hozatott jeget az édességhez. Sissi királyné kedvenc fagylaltja pedig az ibolya volt. 


ZH fotók: Ohr Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!