Középpontban a munkahelymegőrzés - eddig kevés a sikeres zalai pályázat

Zalaegerszeg A decentralizált foglalkoztatási alapból finanszírozott munkahelymegőrző támogatás tízmilliárdos kerete még nyitva áll, ahogy a munkaidő-csökkentéssel, képzéssel kombinált munkahelymegőrző támogatásra is várják a mikro-, kis- és középvállalatok pályázatait.

Varga Lívia

A decentralizált foglalkoztatási alapból munkahelymegőrzésre elnyerhető tízmilliárd forintból ez idáig a régió 109 foglalkoztatójának  1 milliárd 387 millió forintot ítéltek oda. A pénz többségében feldolgozóipari cégekhez jut, tájékoztatta lapunkat Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója. A régióbeli nyertes pályázatoknak egyébként szám szerint harmada, értékét tekintve pedig közel húsz százaléka zalai. Ezzel közvetlenül mintegy kétezer, közvetve pedig négyszer ennyi munkahely menekült meg megyénkben.

- Az eddig felhasznált ötmilliárd forint huszonöt százalékát régiónk nyerte el, amiatt, mert a térségben tényleg nagy a baj, hiszen a válság az exportra termelő ágazatokat sújtotta leginkább, mi pedig Európában iparban gazdag régiónak számítunk, volt tehát mit vesztenünk - fogalmazott a főigazgató. - Persze azért teljesen nem vagyunk elégedettek a döntéssel, mert lassan született és nem is mindig a leghelyesebben.

Munkahelymegőrzés címen tehát egyrészt még ebből a pályázatból is van forrás, másrészt május végén megjelent a TÁMOP 2.3.3 pályázat, amely munkaidő-csökkentéssel és támogatott képzéssel kombinált bértámogatást takar.

-  Ennél a pályázatnál a központi döntés megszületése után a munkaügyi központ lesz az eljáró fél - folytatja Kiss Ambrus. - Mi mindent megteszünk a gyors szerződéskötés, ügyintézés és kifizetés érdekében, ám ehhez a pályázók együttműködése is szükséges. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem csak arról a dolgozóról kell elszámolni, akinek a foglalkoztatását támogatjuk, a kötelezettség ugyanis a vállalkozás teljes létszámára vonatkozik, amit bérelszámolással kell igazolni.

A május 28-án megnyílt új forrásra eddig 11 pályázat érkezett a régióból, amiből a munkaügyi központ előszűrőjén 6 ment tovább. Rossz hír, hogy a 6 zalai pályázatból egy híján az összeset elutasították. A rövidített munkaidő szükségessége azonban inkább majd az őszi időszakban merül fel, nyáron ugyanis több a megrendelés, ezért nagyobb a termelés és a foglalkoztatás is, tette még hozzá a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!