Bekötőút - mintha bomba szaggatta volna szét

Kerkafalva (gyf) - Leghamarabb 2010-ben valósulhat meg a Kerkafalva-Szatta összekötő út teljes felújítása - mondta lapunknak Schlemmer Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalaegerszegi igazgatóságának osztályvezetője.

Gyuricza Ferenc

Az útszakaszt már nem is kátyúzással, hanem évek óta csupán mészkőzúzalékkal igyekeznek karbantartani. Az állapota siralmas, a zalai szakaszon az aszfalt mállik szét, a felületén rengeteg kátyú, a padka mindkét oldalt letaposva - a gépkocsival közlekedők jobb híján így próbálják kikerülni a gyakran arasznyi mélységű gödröket. A Vas megye táblát elhagyva foltozott, de jól járható szakasz következik...

Kerkafalva polgármestere, Nemes Kálmán szerint a zalai szakasz állapota miatt egyre inkább leszoknak erről az útról az emberek, inkább a kerülőt választják, de nem teszik tönkre autóikat. Forgalom ennek ellenére van rajta, ilyenkor nyáron főleg a turisták használják, naponta akár százas nagyságrendben is megjelennek az autók. Szavait mintegy alátámasztandó, mi is egy svájci rendszámú járművel találkozunk elsőként. 

- Őriszentpéterről tartok Lentibe, a GPS ezt az utat jelölte meg számomra - mondja Dirk Hammerich. - Svájcban ha egy repedés keletkezik a burkolaton, rögtön javítani kezdik. Lehet, hogy ez túlzás, de ennyire akkor sem lett volna szabad hagyni tönkremenni az utat.

Az ország túlsó feléről érkezett Csernát Gábor ugyancsak panaszkodik. Mint mondja, a felesége Körmenden kapott munkát, ezért errefelé keresnek házat, így motorral az elmúlt napok-hetek során bejárta az egész környéket. Ilyen rossz úttal azonban sehol sem találkozott.

- Mintha végigbombázták volna. Két kerékkel még csak lehet kerülgetni, de egy autósnak valóban nem lehet könynyű végigmenni rajta. Ezt már javítani sem érdemes, a laikus is láthatja, hogy teljesen az útalaptól kell kezdeni az építkezést - mondja, majd szép lassan továbbgurul.

A közútkezelőnél ígérik, 2010-ben elkészül a teljes felújítás. Schlemmer Tamás szerint a kérdéses szakasz valóban szerepel a regionális operatív programban - ez azt jelenti, hogy a forrás rendelkezésre áll -, s már készülőben van a kiviteli terv is, melynek határideje október 5-e. Ezt követően közbeszerzési pályázatot kell kiírni a munkálatok elvégzésére, s csak annak lebonyolítása után lehet a tényleges munkálatokat megkezdeni. Az osztályvezető szerint mindezek ismeretében ma azt lehet mondani, talán jövő év augusztusára készülhet el a teljes körű felújítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!