Az igazi kihívást az akt jelenti (fotókkal)

Zalaegerszeg - A portré és az akt az erőssége, csendéletet viszont egyáltalán nem készít. A stílusok közül az impresszionizmus hatott rá leginkább, példaképe Degas. A fiatal festőművésznek, Laki Bettinának, a napokban nyílt meg első kiállítása.

Varga Lívia

- Mióta az eszemet tudom, alkotok. A szén-, pasztell- és olajtechnikát magamtól sajátítottam el, a grafika viszont távol áll tőlem, ahogy a csendélet is. Az igazi kihívást a portré és az akt jelenti számomra - meséli Laki Bettina.
  
A fiatal zalaegerszegi lány idén  nyáron végzett a szombathelyi főiskola rajz-háztartásökonómia szakán, a napokban pedig mintegy tucatnyi képéből nyílt kiállítás a megyeszékhelyi Besenyő Kávéházban.


A fiatal festőművész, Laki Bettina

- Kedvencem a három mononotípia. Ezek a többi képemnél kevésbé figuratívak - mutat a kék, narancs és lila alkotásokra. - A természet és a monotípia közti hasonlóságot hivatottak megjeleníteni, hisz' kicsit ugyan mindkettő befolyásolható, ám teljesen átalakítani egyiket sem lehet.
  
Bettina számára nem új az olajfestékkel, henger segítségével készülő, különféle anyagokat, például lenyomtatott leveleket is felhasználó technika, a főiskolán hasonló stílusú monotípiákkal művészeti ösztöndíjat is nyert. 
  
A kiállított képek közül a nagy kedvenc azonban a szénnel készült tükrös férfiportré.


A kiállítás nagy kedvence

- Kedvelem az érdekes beállításokat, a különleges kivágásokat  mondja, miközben a tekintete egy, az impresszionizmust és Degast idéző pasztellre vándorol. - Sosem volt még önálló kiállításom, nem éreztem, hogy felkészült lennék rá, bár a képek egyre csak gyűlnek otthon. Az általános iskolai egészen naiv festményektől a jelenleg uralkodó pop art vonalig.
  
Bettina szeptembertől másoddiplomás képzésre jár  a magas tandíj miatt sajnos nem a képzőművészeti egyetemre , mellette pedig alkotni fog, és amennyiben lehetősége lenne rá, tanítani is szeretne. Ma csak művészetből megélni szinte lehetetlen, indokolja.
   
- A stílust tekintve nagyon nehéz megfelelni a közönségnek. Vannak borsos áron kínált képek, azaz inkább ceruzával előrajzolt kifestők, amelyeken látszik, hogy egy óránál többet biztosan nem foglalkozott velük az alkotójuk, mégis kelendőek - jegyzi meg. - Meggyőződésem, hogy a giccs is lehet jó, ám nem tudással párosulva borzalmas lesz a végeredmény, ugyanúgy, mint ha az elvont képből hiányzik a mögöttes gondolat, a festőből pedig a tehetség. Az én képeim figuratívak, a látásmódom teszi mássá, különbözővé azokat - közli Bettina, aki vallja: bár mindenkiből nem lehet festőművész, senki nem reménytelen eset, igaz, a színhasználat inkább fejleszthető, mint a figurális vonal.


Bettina kedveli az érdekes beállításokat

A fiatal alkotó élőben és fényképről egyaránt fest, ám utóbbit csak ritkán, hiszen úgy tartja: a fotó merevvé teszi a gondolatot, ezáltal pedig a képet is.
   
- Nem szeretem agyondolgozni a képeket, ezért nem kedvelem az erős vonalakat sem, nem is vagyok grafikus alkat - mondja, miközben megigazítja az egyik falon lógó, monokrom technikával készült férfiportrét.
  
Laki Bettina képeit még három hétig tekintheti meg a nagyérdemű a megyeszékhelyi Besenyő Kávéházban.


ZH fotók: Ohr Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!