Leverték a máló vakolatot - Megújul az egyik legszebb épület homlokzata? (fotókkal)

Nagykanizsa - Bár a minap a tűzoltókat még bontani hívták, úgy tűnik rövidesen megújulhat a város egyik legszebb épületének homlokzata. A Csengery utca elején lévő Biztosító Palota részleges renoválása közel 40 millió forintba kerülne.

Sámel József


Kedd este ismét balesetmegelőző munkálatokat végeztek a Csengery utca elején. 
Ezúttal a máló vakolatot kellett leverniük a tűzoltóknak az épület homlokzatáról, nehogy megismétlődjön az az eset, amikor tavaly nyár végén egy szintén belvárosi épületről szakadt le a párkány. A kanizsai önkormányzat tulajdonképpen ama szerencsés kimenetelű balesetet követően határozta el, hogy a jövőben nagyságrendekkel több pénzt fordít a helyi védelem alá tartozó épületek felújítására.



A társasház már évek óta próbált támogatást szerezni a felújításhoz, az ezirányú tervek már 2005-ben elkészültek  mondta Markotán Tibor közös képviselő. - Most úgy néz ki, hogy kapunk támogatást az önkormányzattól, természetesen a szükséges önrészt már előteremtették a társasház tulajdonosai. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor novemberig be is fejeződhetnek a felújítási munkálatok.



   






















A közelgő renoválásnak a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Kámán László is örül.
 
- Évek óta alá van dúcolva a város egyik legszebb épülete, ám rövidesen eltűnhet ez a városképet nagymértékben rontó faszerkezet - hangsúlyozta a vezérigazgató. - Az önkormányzat egyébként még számos épületben, társasházban van tulajdoni hányada, ám a szükséges felújítások gyakran azért maradnak el, mert a többi tulajdonos nem tud vagy nem akar áldozni az állagmegóvásra. 



Mint megtudtuk: a kivitelezői ajánlat szerint a beruházás közel 40 millió forintba kerülhet, ám ez a összeg elenyésző, ha figyelembe vesszük, hogy milyen értéket veszítene el a város, ha netán maradandó károk keletkeznének az épületen.

Az Első Magyar Általános Biztosító Társaság 1913-ban  építette a palotát. Az századelei épületen az eklektika és a szecesszió elemei egyaránt megtalálhatók. A harmónikus színezésű épület Fő út felőli  homlokzatát egy timpanon díszíti a padlástér magasságában, a biztosító társaság emblémájával. A négyszintes épület Kármán Aladár és Ulmann Gyula tervei alapján készült.

ZH fotók: Szakony Attila 



Kapcsolódó cikkünk - kattintson a címre:




Fotó: ZH archív - Szakony Attila 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!