Figyelem! Júliustól változik a szabály!

ZH - Minden áruház, bolt, ahol elemet árusítanak, 2009. július elsejétől köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól. Aki nem veszi vissza, akár százezres nagyságrendű büntetésre is számíthat.

zaol.hu

Az áruházak, boltok üzemeltetői közül sokan nem tudják, hogy július elsejétől - a módosuló  vonatkozó kormányrendelet értelmében -  kötelező gondoskodni a szárazelemek visszagyűjtéséről.

Bár a rendeletben mindössze öt szó veszti hatályát („…a gyártóval kötött megállapodás esetén…”), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé − figyelmeztet az elem és akkumulátorhulladékok hazai kezelését koordináló Re’lem Kht. ügyvezetője. Cserépy Zoltán kiemelte, nagyon fontos tudni, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amelyet ő adott el, hanem bármilyet. Ha valamely üzlet nem tesz eleget a visszavételi kötelezettségének − tehát a boltban nincs ott a megfelelő gyűjtőedény a szárazelemek számára −, bírságra számíthat, amely alól gyakorlatilag nincs kivétel.

Éppen ezért érdemes mielőbb igényelni az ingyenes gyűjtőtartályt az elemek visszagyűjtését koordináló Re’lem Kht.-tól, s ha az üzletvezető idejében lép, az elemek szelektív gyűjtésének kötelezettsége semmilyen pluszterhet sem okoz. Nincs más tennivaló, mint jelezni a gyűjtőkonténer iránti igényt a Re’lem Kht. honlapján (www.relem.hu), s a társaság ingyenesen kiviszi, és ugyanígy elszállítja, ha megtelt. 

Fontos azonban megjegyezni, ha valaki – jó magyar szokás szerint – csak az utolsó pillanatban jelentkezik a gyűjtőedényért, lehet, hogy nem kapja meg a kötelezettség teljesítésének határidejéig, július 1-ig. Így – Murphy törvénye alapján – éppen beleeshet egy ellenőrzésbe és büntetésbe. Célszerű ezért − hívja fel nyomatékosan a figyelmet Cserépy Zoltán − minél előbb felvenni a kapcsolatot a Kht.-val, hogy a mulasztásból eredő gondokat megelőzzük.

A gyűjtőtartály speciális felépítésű és anyagú, az elemekből esetleg kifolyó elektrolitoknak ellenáll, így a visszagyűjtést teljesen biztonságossá teszi. A Kht. országszerte eddig 13 ezer gyűjtőpontot látott el tárolóedénnyel, s ez a szám idén több ezerrel bővül. A hazai lefedettség már most is nemzetközi szinten kiemelkedő, a lakosság által visszavitt mennyiség pedig megfelel a törvény által jelenleg előírt mértéknek.

A gyűjtőpontok számának növekedésével ezen a téren további javulás várható, amely hazánk környezetvédelme szempontjából jelentős előrelépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!