Szabad-e locsolni egy vödör hideg vízzel? (képgalériával)

Lenti - Zeneszó kíséretében locsolták hideg vízzel a lányokat és asszonyokat hétfőn a Kerka-parti városban és környékén. A húsvéti hagyományok felélesztését két civil szervezet vállalta magára.

Gyuricza Ferenc

Népes legénysereg csöngetett be a lányos házakhoz hétfőn a reggeli órákban, s az óvatlanul ajtó nyitókat rögtön egy vödör hideg víz várta. A Kerka Kulturális Egyesület, valamint az Iklódbördőce Fejlődéséért és Kultúrájáért Egyesület tagjai  vagyis az Öreg Kerka és a Véka Tánccsoport táncosai, illetve a Gyanta Banda zenészei  köszöntötték így a civil szervezetekhez közel álló lányokat, asszonyat, majd rögtön meg is táncoltatták őket.

- Jövő tavaszig most már biztosan nem hervadtok el - kiáltották többen harsányan, miközben zúdult víz.  

- Lentiben és könyékén a húsvéti locsolkodás mintha teljesen feledésbe merült volna - mondta Simon Kálmán, a kezdeményezés egyik szülőatyja. - Azt láttuk, hogy a gyerekek eljárnak locsolkodni, de a  népszokást már senki sem őrzi. A két egyesület tagjai ezért döntöttek úgy, hogy a régi hagyományt megpróbálják feleleveníteni. Szeretnénk a jövőben a jóval inkább a hagyományőrzésre helyezni a hangsúlyt, és a húsvét mellett a pünkösdi, illetve lakodalmi szokásokat is feleleveníteni. Most próbaként az egyesületek tagjait kerestül fel, de jövőre akár egy nagyobb locsolás is kerekedhet belőle, akár a város főterén is. 


Szabad-e locsolni? Úgy tűnik, Lentiben igen!
Fotó: Gyuricza Ferenc

A fotóra kattintva tekintse meg képgalériánkat!

A készülődés titokban zajlott, a tervbe csak a férfi- és fiútagokat avatták be, a lányok számára a reggeli látogatás többnyire meglepetés volt. Akadt olyan is, akit még az ágyban találtak a korán érkező vendégek, a szódásüvegből érkező hideg vizet természetesen ők sem úszták meg. 

- Reggel hét órakor gyűltünk össze, majd rögtön egy tömbházhoz indultunk, ahol nemcsak a kiszemelt leányzót sikerült hangos muzsikaszóval ébresztenünk, de a házban lakók mindegyikét  -tette hozzá Lipák Attila, az iklódbördőcei tánccsoport vezetője. - Meg is bámultak bennünket jópáran. Olyan táncos lányunk is akadt, akit éppen a templomból hazafelé tartva leptünk meg. 

Aki nem akart kimenni a házból, azt a fiúk ölbe kapták, s úgy vitték az udvarra. A locsolók mintegy tucatnyi helyen jártak, a városon kívül Kerkateskándon, Pákán, Csömödérben, valamint Iklódbördőcén is. A legtöbb helyen a lányok gyanítottak valamit, a meglepetés azonban így sem maradt el. 

- Voltak már locsolóink, a faluból hét fiú járt nálunk reggel - mondta a kerkateskándi Hóbor Anett, az egyik "áldozat". - Ők csak egy kevés kölnivel köszöntöttek, az igazi meglepetés most ért bennünket. Az igazság az, hogy számítottunk a táncos fiúkra, hiszen hallottuk őket a próbán pusmogni, de erre egyikünk sem gondolt. Ilyen locsolásban eddig még nem volt részünk. 

A húsvéti locsolás egy ősi katarktikus rítus keresztényiesített formája. Régen a lányokat húsvét hétfőn reggel kivitték a kúthoz vagy a patakhoz, ahol leöntötték vagy megfürdették őket. A szokás a víz megtisztító, megújító erejével kapcsolatos, de vallásos eredetet is tulajdonítanak neki. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni. Más magyarázat szerint a Jézus sírját őrző katonák öntötték le hideg vízzel a feltámadás hírét vivő, és emiatt hangosan örvendező asszonyokat. Más magyarázat szerint a hűsvéti locsolás az öröm és a vidámság túlcsordulásának jeleként került a szokások közé. Az eredeti húsvéti locsolás szokása a két világháború között halt ki, majd egyre több helyen elevenítették azt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!