Kistérségi forgatag: negyvenöt kiállító Egerváron (képgalériával)

Egervár - Benépesült a hét végére a helyi általános iskola tornaterme és udvara. Kilencedik alkalommal nyílt meg a faluban a szombattól vasárnap koraestig tartó kistérségi vásár.

Hajdu Péter

Az Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Társulás által meghirdetett vásár kínálatában központi helyet foglal el a gazdálkodás, és a kisipar, kistermelői termények, kézművesipari termékek, a vadászat, falusi vendéglátás. Szombat délelőttől színes forgatag foglalta el a teret, kínálás, kóstolás vette kezdetét. Az egyik standnál a Becsvölgyéről érkezett Simon Gézáné kóstoltatta a saját készítésű lekvárokat.

- Tizenöt féle lekvárt hoztam el, de 27 félét főztem otthon. A lekvár főzést otthon, édesanyámtól tanultam. Nagy a gyümölcsösünk, és a gyümölcsöt nem jó üzlet eladni, alig adnak érte valamit, feldolgozva kedvezőbb, de csak kiegészítőként, munka mellett, kistermelőként csinálom. Arra a munka mellett nincs időm, hogy folyamatosan piacozzak, így az ilyen vásárokra járok, tavaly voltam először az egervárin - említette a lekvárkészítő kistermelő.

Frissen sütött kenyérrel és kenyérlángossal várta a látogatókat szombaton a Vasboldogasszonyról érkezett Gorza Imréné. Mint elmondta, most már csak néha a családnak, ismerősöknek süt egy-egy házikenyeret, és a kistérségi vásárra, hogy el ne feledjék az emberek, milyen az igazi házikenyér íze.

- Összesen 45 kiállító érkezett a kistérség 19 településéről. Soha nem voltak ennyien. A kiállítók számát tekintve eddig ez a legsikeresebb kistérségi vásárunk. Itt nem csupán az számít, hogy mennyi portékát adnak el a hét végén, hanem a találkozások, a környező településekről jövők ismerkedése, barátságok kialakulása - említette Hesselné Németh Beáta térségmenedzser.


A kistérségi vásár idén az Útlevél az egészségért nevű egészség-megőrzési programmal egészült ki. Az EGT és a norvég finanszírozási mechanizmus keretében támogatott, közel 83 millió forint költségvetésű program első, úgynevezett egészségvására volt az egervári. Az egészségvásár standjain az egészséges táplálkozásról, az aktív mozgás fontosságáról és közösséget szolgáló egészségtervről tartottak tájékoztatókat, adtak tanácsot egészségügyi szakemberek.


Az ünnepélyes megnyitó beszédek és a 15 vásárdíj átadása előtt a kiállítók és vendégek egy perces csenddel emlékeztek meg az egervári kistérségi vásár létrehozójáról, Győri Józsefről, korábbi polgármesterről, a kistérség volt elnökéről. Mint Hesselné Németh Beáta térségmenedzser megemlékezésében elmondta, a márciusban elhunyt Győri József kezdeményezésére 2000-ben indult a népszerű vásár sorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!