Kevesebb hitelt vettük fel

Zalaegerszeg - Kevesebb lakáshitel, emelkedő THM-ek, kicsivel több lakossági megtakarítás - röviden így foglalható össze a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb összesítése a háztartások és vállalkozások hitelfelvételének és betételhelyezéseinek februári alakulásáról.

Varga Lívia

A háztartások összes hitelállománya 17,9 milliárd forinttal 8387,3 milliárd forintra nőtt februárban. Mint a statisztikából kiderül, a forinthitelek összege 3,6 milliárd forinttal csökkent ugyan, a devizahitelek állománya azonban 21,5 milliárd forinttal emelkedett. Ez utóbbi csaknem hatvan százalékban átértékelődésből és egyéb változásból származott.

Februárban a megelőző hónaphoz képest kevesebb lakáshitelt vettek fel a háztartások. A - könnyebben hozzáférhető -  forint lakáshitelek iránti kereslet nem változott, ám a banki szigorítások következtében a svájci frank és az euró alapú lakáshitelek új szerződéses állománya csökkent. Emelkedett viszont a lakáshitelek teljes hiteldíj mutatója (THM), a növekedés a forint lakáscélú hiteleknél az 1 százalékpontot is meghaladta.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek THM-je szintén nőtt, míg az új szerződések értéke mind euróban, mind svájci frankban, mind pedig forintalapon csökkent.
Forint-, euró- és svájci frank alapú személyi hitelből körülbelül ugyanannyit vettünk fel februárban is mint januárban, ám a devizával jobban járhattunk, hiszen az euró személyi hitelek átlagos THM-je a svájci frankéhoz hasonlóan az év második hónapjában némileg csökkent, miközben a forintalapúaké valamelyest nőtt.
A felvett  forint áruhitelek értéke nem változott, csökkent viszont a költsége. A svájci frankban folyósított gépjárműhitelek esetében az új szerződések értéke tovább mérséklődött ugyan, a hitel költsége viszont emelkedett.

Ha kicsivel is, de januárhoz képest euróban és forintban egyaránt többet takarékoskodtunk, még annak ellenére is, hogy az átlagos betéti kamatok tovább csökkentek (a háztartások lekötött euróbetéteinél a kamatlábcsökkenés majdnem elérte az 1 százalékpontot, a forintbetétek esetében pedig meghaladta a negyed százalékpontot), derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. 

A lakosságihoz hasonlóan az átlagos kamatlábak a vállalati szektorban is csökkentek a januári értékekhez képest, ám itt ezzel párhuzamosan a betétek új szerződéses állománya is apadt. Ahogy a háztartások, úgy a vállalatok is kevesebb hitelt vettek fel februárban, új szerződéseik értéke mind a forint-, mind az euróhitelek esetében csökkent. A legtöbb hitelkategórinál mérséklődtek az átlagos kamatok is, kivétel ez alól az egymillió eurós érték feletti forinthitel-szerződések, itt ugyanis növekedés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!