Illegális hagyaték az unokáknak

Zalalövő - Környezetvédelmi felhívásunkra nemrég Zalalövőről érkeztek fotók, a Keresztúri-patak mellett szétszórt szemétről. A városban két nagyobb illegális szeméttelep is felszámolásra vár.

Szabó Judit

A Keresztúri-patak partjáról Dervalics Zsanett küldött fényképeket lapunknak. A vízfolyás melletti földútról vette észre a kidobott gumiabroncsokat, a háztartási szemetet, a rozsdás és lyukas fém fürdőkádat, az egyik fára felakasztott rozzant madárkalitkát és a patakparti bokrokon fennakadt műanyag zsákot. Hagyaték az unokáknak - ezt a címet adta az autógumikról készült fényképének.

Zalalövőn nem ez az egyetlen szeméttel borított terület. A városnak két nagy illegális lerakója van, a harmadikat, amely a hulladékudvar kerítése mellett alakult ki, a közelmúltban számolták fel a Zalaispa-program keretében. A napjainkban is működő illegális telepek egyike Nagyfernekág térségében, a hulladékudvar közelében, az erdőbe vezető földút mellett található. Rugós matraccal, fotelmaradványokkal, törmelékkel, szétszedett autók alkatrészeivel, rongyokkal és cipőkkel terítették be. A terület több magánszemély tulajdona.

- Egyszer már kitakaríttatta az önkormányzat, de mindig újból telehordják. A szemét összetételéből arra következtetünk, hogy lomisoktól származik. Behozták külföldről a használt holmit, s amit nem tudtak eladni, leszórták ide. Erről tanúskodik a több tucat hűtőszekrény és a rengeteg lökhárító - vélekedett Takács Zsolt, a polgármesteri hivatal munkatársa.

Irsapusztán talán a nagyfernekáginál is nagyobb illegális telep található, a 86-os főút mellett, a felszámolás alatt álló Irsa-Pig Kft. magántulajdonosainak területén és a szomszédos, Taki-Farm Kft.-hez tartozó ingatlanon. A lerakó főút felőli bejárata valaha el volt zárva betontömbökkel, de elmozdították azokat, most ismét szabad a bejárás. A városházán azt az ígéretet kaptuk, felszólítják a tulajdonosokat a szeméttelep megszüntetésére.

- A nagyfernekági lerakó ügyében pedig megkeressük az erdőbirtokosságot és elindítjuk az eljárást, illetve tájékozódunk a Keresztúri-patak melletti környezetszennyezésről is, hogy abban az ügyben is intézkedhessünk - mondta a polgármester.

Kozma János hozzátette, ha közterületen találnak szemetet, azt az önkormányzatnak kell eltakarítania, de nincs pénze rá a költségvetésben. Ebben az esetben kénytelenek lesznek megemelni a kommunális adót, abból finanszírozni mások szemetének összeszedését.

Zalalövőn nemrég volt lomtalanítás és folyamatosan üzemel a hulladékudvar -  a kisvárosban  is biztosítanak  lehetőséget    arra, hogy az emberek  a környezet szennyezése nélkül  megszabaduljanak a kukába nem dobható   szeméttől. A hulladékudvar csak hétfőn 9-12,  szerdán 15-18 és szombaton  10-18 óráig van nyitva, de bizonyára  nem ezen múlik elsősorban, hogy használják vagy sem, hanem a környezettudatos szemlélet meglétén vagy hiányán. Kozma János polgármester mindenesetre a nyitva tartás meghosszabbítását kezdeményezi, hátha így kevesebb szeméttel csúfítják   a zöldterületeket.Továbbra is várjuk olvasóink leveleit és fotóit a [email protected] e-mail címre az illegális hulladéklerakókról, az eldobált szemétről. Jelzéseik alapján megkeressük az illetékes hatóságot, hogy intézkedhessen az ügyben. Szeretnénk, ha a zöldterületek, az erdei utak és az árokpartok megtisztulnának, ha az emberek oda tennék a szemetet, ahová való: a kukába, a szelektív gyűjtőedénybe, a hulladékudvarba. Akciónk végén egy fűnyírót sorsolunk ki a fotót beküldők között. 

Ezek is érdekelhetik