Huszonnyolc centis a legnagyobb!

Keszthely – A legnagyobb huszonnyolc centiméteres, ám eddig csak kevesen látták, mivel 40-50 méteres magasságban él. A legkisebb egy centis, ráadásul a színe is többféle lehet. Van tarka, egyszínű zöld és piros, utóbbi például mérgező.

zaol.hu

Csontos Gábor a helyi Georgikon kar doktori iskolájának hallgatója sokszor megfordul Afrikában. A fiatalember hobbija és hivatása indokolja ezt: lepkére vadászik a szomszédos kontinensen.

- Egyetemistaként a negyedik évben elegem volt a tanulásból, úgy éreztem, külföldre kell mennem, hogy kipihenjem magam  - kezdte a „lepkész karrier” indulásának prózai körülményeit ecsetelve a diák. Szűk irodájában találkoztunk vele, ahol fényképei és történetei segítségével a messzi Ghánába kalauzolt bennünket. - Egy soproni ismerősömmel és egy szegedi lánnyal társulva mentem ki először három hónapra akkor még csak a kaland kedvéért. Sátorban aludtunk, banánpép és egy hálócsapda segítségével fogtuk be a lepkéket. 


Csontos Gábor már elindult a "lepkész-karrier" útján
Fotó: Petrovics Ernő

A Sierra Leonéban is megfordult Csontos Gábor az Angol Királyi Madárvédelmi Egyesület egyik programjában is részt vett, de általában saját pénzéből finanszírozta többszöri utazásait.
 -Mivel a magyar lepkék már „túlkutatottak”, ezért választottam Afrikát és persze a táj szépsége, az emberek kedvessége miatt is. Összesen négyszer voltam már hosszabb-rövidebb ideig ott, s az egyes területeket hasonlítom össze kutatásaimban a szomszédos kontinensen élő lepkefajták előfordulásának tükrében - ecsetelte a tudós ifjú, majd kifejtette: - Nem kis szenvedés volt, hogy legelső utazásomkor nyolc oltást kellett megkapnom mindenféle betegségek ellen, így például a sárgaláz megelőzése okán. Ez utóbbi szerencsémre húsz évig jó és nagyjából tízezer forintba került. 

Mint megtudtuk: naponta ürítették az egymástól harminc méterre elhelyezett nyolc csapdát, melybe a Ghánában található több mint nyolcszáz nappali lepkefaj egyedei repültek bele.

- Első hallásra kegyetlenül hangzik, de minden elfogott lepkét meg kellett ölni, mert másnap megzavarta volna a kutatást, ha ugyanazt az egyedet fogtuk  volna be és nem tudunk róla –említette a doktorandusz hallgató, s folytatta: - A legnagyobb lepke ott huszonnyolc centiméter szárnyfesztávolsággal rendelkezik, ám én még sosem láttam, mivel 40-50 méteres magasságban él. A legkisebb egy centis, de a színük is sokféle lehet. Van tarka, egyszínű zöld és piros, utóbbi például mérgező. Hernyója mérgező anyagokkal táplálkozik, dögökön él. Élettartamuk is változó, egy héttől egy évig is terjedhet. 



   


















Ghánában több mint 800 nappali lepkefaj repked a levegőben

Fotók: Petrovics Ernő


A diák igazi kalandor-tudósként él ilyenkor az egyetemi irodájától messze: hideg patakvízben fürdik, de mint praktikákat megosztva elmondta, nem bánja. A hideg víz ugyanis azért jó, mert abban biztosan nem élnek élősködők, míg a meleg vizet kifejezetten szeretik. 

- Nem szeretek korán kelni, kilenckor lépek ki a sátorból. Aztán délután egyig mászkálok, fotózgatok a vadonban, három óra körül ürítem a csapdákat. Ghána északi részén még nem voltam, azt szívesen meglátogatnám még. Sajnos azonban az országban alig vannak vadállatok, az erdők szinte teljesen üresek. Az emberek azonban nagyon kedvesek – részletezte Csontos Gábor, aki május 10-éig tölti újabb „nyaralását” Ghánában. 
Nemrég a fiatalember megmutatta nekünk gyűjteményét: számos lepke sorakozott tűre tűzve előttünk, s megtudhattuk. Szép állapotuk annak köszönhető, hogy lezárt üvegben, vatták közé szorítva hozta őket Magyarországra. 

- Elárulok egy titkot. Azért vannak ilyen jó állapotban a lepkék, mert az itthoni piszoárokban használt „golyókat” zúzzuk apróra, mely vegyszer az üvegbe szórva kiválóan tartósítja a preparátumokat. Mindent kipróbáltunk már, de ennél jobbat nem találtunk – árulta el fortélyait a leleményes kutató.  

Kiderült az is, itthon nagyjából százhatvan féle nappali lepkefaj létezik. A lepkék kitűnő indikátorok, kutatásukkal az éghajlat, csapadék és hőmérséklet, szennyezés változásának mértéke is remekül tanulmányozható. 

Ghánában 55 ezernyi négyzetkilométer őserdő volt 2005-ben, ez nagyjából ezerrel csökken évente. Az erdős területeken több mt kétszáz madárfaj, 131 fajta hüllő, csaknem kétszázharmincféle emlős állat, számtalan lepke- és gyíkfaj él. A folyókban közel százféle halfajta található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!