Leváltanák a kórház megbízott főigazgatóját

<b>Nagykanizsa</b> - Ismét a kórház legfőbb vezetőjéről kívánnak tárgyalni a megyei jogú város közgyűlésének baloldali képviselői. Néhány héten belül ez már a második kezdeményezés, amely <em>dr. Bicsak Ágnes</em> megbízott igazgató leváltására irányul.

Szalabán Attila

A decemberben, dr. Kovács József főigazgató leváltásakor a Kanizsai Dorottya Kórház legfőbb vezetői feladataival megbízott dr. Bicsak Ágnes eltávolításáról már ugyanazon hónap utolsó napjaiban előterjesztés készült. Akkor azonban még napirendre sem vette a testület az indítványt, így arról szavazni sem kellett.

Nemrég azonban hét önkormányzati képviselő aláírásával újabb kérelem érkezett Marton István polgármesterhez, melyben ismét arra tesznek javaslatot, hogy dr. Bicsak Ágnest azonnali hatállyal mentsék fel a főigazgatói megbízatása alól. Az előterjesztők több pontban sorolták fel kifogásaikat a kórház vezetőjével szemben.

Ezek között ismét felmerült a kórházi computertomográf (CT) beszerzésének ügye. Az aláírók úgy vélik: az új készülék beszerzése havi szinten legalább  2,2 millió forint többletkiadást okoz az intézmény költségvetésében, pedig szerintük a jelenlegi - amúgy már 8 éves - CT még két évig tiszta bevételt hozott volna.

Ugyanakkor az előterjesztők azzal is érvelnek: mivel dr. Bicsak Ágnes máig nem rendelkezik a munkakör betöltéséhez szükséges egészségügyi menedzseri diplomával, és az pályázati feltétel volt, kinevezése a járóbeteg ellátási főorvosi munkakörbe jogszerűtlen volt. Komoly problémaként vetették fel az érintettek azt is, hogy a megbízott főigazgatónak nincs orvosi működési nyilvántartási engedélye - s mindezek alapján arra a végső következtetésre jutottak, hogy szerintük dr. Bicsak Ágnes alkalmatlan a főigazgatói munkakör betöltésére. 


         

             Dr. Bicsak Ágnes: "Minden papíromat benyújtottam"
                                  Fotó: Varga György

Az ügyben természetesen megkerestük az érintettet, aki kérdésünkre úgy fogalmazott: tény, hogy nincs birtokában az ominózus egészségügyi menedzseri diploma, de nem is állította soha, hogy meglenne.
- Minden valós papíromat benyújtottam, amikor megpályáztam a kanizsai járóbeteg ellátási főorvosi munkakört, s azok ismeretében döntöttek a felvételemről. Hangsúlyoznám, hogy magamat nem tudom alkalmazni, tehát ha hiba történt, nem engem kellene azért felelőssé tenni - mutatott rá az előzményekre dr. Bicsak Ágnes. - Egyébként az ominózus menedzseri képzést elvégeztem, a négy félévről van egy abszolutóriumom, csak a diplomamunkámat nem értem rá megírni még. A járóbeteg ellátási főorvosi munkakör betöltéséhez egyébként jogszabály nem teszi kötelezővé az egészségügyi menedzseri diploma meglétét.

A megbízott főigazgató a CT-vel kapcsolatos, ellene felhozott vádakra is kitért. Mint megjegyezte, nem érti teljesen, hogy miért teszik őt felelőssé egy olyan folyamatért, melyet az előző főigazgató vitt csaknem végig, s ő már csak akkor vette át azt, amikor a közbeszerzési eljárás leállítása óriási anyagi kárral járt volna - ráadásul a közgyűlés nem utasította őt erre a lépésre.

- Amikor értesültem az újabb előterjesztésről, úgy éreztem magam, mint a mesebeli királyfi, akivel közlik, hogy adódott egy harmadik próbatétel is - jegyezte meg a főigazgató.  - Az orvosi működési engedélyem azért nincs meg, mert köztisztviselőként dolgoztam 2003. óta, márpedig a szakmában 5 évente egy bizonyos kreditpontot össze kell szedni. Ez a papír akkor lenne fontos, ha praktizálni kívánnék - én azonban szervezéssel foglalkoztam eddig is, és ezután is ezen a területen szeretném hasznosítani tudásomat a Kanizsai Dorottya Kórház érdekében.

A megbízott főigazgató leváltására tett javaslatról január 29-én dönthet a nagykanizsai közgyűlés, várhatóan zárt ülésen. 
Az előterjesztők azt is indítványozták, hogy dr. Bicsak Ágnes helyét prof. dr. Bátorfi József vegye át egészen addig, amíg a kiírt pályázat eredményeként munkába áll az új, kinevezett főigazgató.


A kanizsai "kórház-ügy" a Zalai Hírlap online felületén:


2009. január 9. 
A legjobbak egyike
Nagykanizsa- Az ország egyik legkorszerűbb, az eddiginél több szolgáltatást nyújtó CT-je áll hamarosan munkába a Kanizsai Dorottya Kórházban - jelezte tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Bicsak Ágnes megbízott főigazgató. 


2008. december 29. 
Kanizsai közgyűlés: hiába gyűltek össze
Nagykanizsa - Három téma szerepelt a hétfői soron kívüli közgyűlés meghívójában, ám a képviselők többsége úgy döntött, napirendre sem veszi az egyesek szerint fontos ügyeket. Még el sem kezdődött a közgyűlés, már vita alakult ki arról, hogy egyáltalán megtartható-e az ülés, mivel sem meghívót, sem írásos előterjesztést nem kaptak a városatyák. Az aljegyző szerint ezek hiányában nem lehetett volna közgyűlést tartani, ám Marton Istvánt - aki telefonon konzultált a megyei közigazgatási hivatallal - úgy tájékoztatták, megtartható az ülés. A tervezett napirendi pontok  a kórházi CT-beszerzés felfüggesztése, a közelmúltban megbízott főigazgató, dr. Bicsak Ágnes visszahívása, valamint a jegyző és az aljegyző helyettesítése  nem kaptak kellő szavazatot, így a közgyűlés ismét elmaradt.


2008. december 20. 
Menesztették a főigazgatót
Nagykanizsa - A közgyűlés tegnapelőtt este azonnali hatállyal felmentette tisztségéből dr. Kovács Józsefet, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatóját.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!