A váláság erősen rányomja a bélyegét az építőiparra

<b>Zalaegerszeg</b> - Elbocsátott dolgozók, megszűnő cégek, csökkenő kereslet, kevesebb munka. A válság hatásai, melyek különböző mértékben érintik a gazdaság egyes ágazatait, az építőiparral pedig különösen rányomja bélyegét.

zaol.hu

Hol tart év végén az ágazat, s van-e kiút e mélyrepülésből? - kérdeztük Baksa Attilát, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége alelnökét, a ZÁÉV Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

- Egy kicsit távolabbra mennék vissza, mert az építőipar már 2007-ben is 11,4 százalékos visszaesést mutatott 2006-hoz képest. Az idei I-IX. havi adatok sajnos továbbra is ezt a trendet tükrözik, ugyanis a tavalyi hasonló időszakhoz képest további 8 százalékos visszaesés keletkezett. Ez is csak azért jött így ki, mert az autópálya építéseknek volt némi kompenzáló hatása. Az építőiparon belül a magasépítés teljesítménye azonban közel 30 százalékkal csökkent ebben az időszakban – mondta az alelnök. Okokként a kevés a megrendelést, és az uniós források hiányát említi, s előrevetíti, hogy a válsághatások miatt 2009-ben sok vállalkozás be fog dőlni.

Mindezek elkerülésre az építőipar számos szakmai szervezete több javaslatot is tett. Elsősorban a folyamatok felgyorsítást tartják fontosnak, így többek között a gyorsabb forráshoz jutást, az uniós pénzből megvalósuló projektek mihamarabbi indulását javasolták, valamint azt, hogy az uniós forrású beruházásoknál emeljék meg az előleg mértékét 40 százalékra, a folyamatos finanszírozás érdekében.

További részletek a Hírlap szombati számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!