Zarándokként járja a nagyvilágot

<b>Zalaegerszeg</b> - Múltja és jelene elfér egy nagyobb méretű, jelenleg használaton kívüli kofferban, ám, miként a piros bőrönd sorsa, az ő jövője is kérdéses. <em>Zsigmondi Gábor</em>, vagy ahogy ő nevezi magát, a világ utolsó vándora, támogatók hiányában megállapodni kényszerült. De nem adja fel.

Varga Lívia

- Abból élek, hogy utazom - kezdi a világjáró bácsiként bemutatkozó 60 esztendős Zsigmondi Gábor. - Ha tehetném, már holnap elindulnék Svájcba, ám szponzorok hiányában sajnos nem tudok nekivágni a hosszú útnak. Azt azonban megfogadtam: ha egyszer sikerül elhagynom az országot, többé nem térek vissza.




 








A franciául, olaszul és németül folyékonyan beszélő Zsigmondi Gábor először 1975-ben hagyta el Magyarországot, akkor Franciaország felé vette az irányt, de élt Svájcban és Olaszországban is. Világjárásra 1984-ben adta a fejét. Azóta nincs állandó lakhelye, leginkább kolostorokban húzza meg magát, s adományokból él.


Zsigmondi Gábor zarándokkártyájával

- Akkoriban Párma városában éltem, ám nem kaptam letelepedési engedélyt, ennek hiányában pedig munkát sem vállalhattam - emlékszik vissza a kezdetekre a férfi, miközben vaskos fényképalbumokat tornyoz egymásra az asztalon. - Egyszer akartam dolgozni, nem hagyták, megsértődtem, és egy borbély barátom tanácsára hivatásos zarándok lettem. A következő években eljutottam Norvégiába, Svédországban, jártam a Sarkkörön túl is, s Görögországban ugyancsak tiszeteletemet tettem. Az első húsz esztendőben kerékpárral róttam a kiloméreteket, ám a járgányt az utóbbi négy évben vándorbotra cseréltem, ugyanis egy szentgotthárdi baleset során combnyaktörést szenvedtem, s bár meggyógyultam, biciklizni már képtelen lennék. Felépülésem óta gyalog és vonattal közlekedek.



A magyar világutazó zarándok-útvonala


Tudta, hogy a zarándoklétnek is megvannak a maga szabályai? 
Kíváncsi arra, hogy miért nem házasodott meg Zsigmondi Gábor? 
Érdekli, hogyan él jelenleg a világutazó gyenesdiási albérletében? 
Szeretné tudni, hogy a magyar vándor hány kilométert tett meg utazásai során? 

A részletekért lapozza fel a Zalai Hírlap csütörtöki számát! Kattintson ide!





Ezek is érdekelhetik