1200 éves halott a házban - Középkorú nő csontvázára bukkantak Zalában (fotókkal)

Hévíz - Egy középkorú nő csontvázára bukkantak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei egy népvándorlás kori ház padlóján. A félig földbe mélyített építmény a 76-os főút Alsópáhok és Hévíz közötti elkerülő szakaszának nyomvonalán feltárt település része volt.

zaol.hu



Csontváz lelet

Tokai Zita Mária, az ásatást vezető régész szerint feltehetőleg a település felhagyott részén, már használaton kívüli házban helyezték örök nyugalomra az asszonyt, aki mellé ékszereit és használati tárgyait tették a túlvilági életéhez.


Csont sótartó

Ékszereit (üveggyöngyből fűzött nyakláncát, fülbevalóit, S-végű hajkarikáit és gyűrűit) egy kupacban a lába mellett találták meg, ezeket egy erszénybe rakva helyezték a halott mellé. A használati tárgyai közül a vaskést, baltát, kis edénykét és egy kiemelkedő darabnak számító csontból készült, pontkörös díszítésű sótartót a lábához helyezték, a rövid vas kasza pedig a fej alá került. 
A leletek a késő népvándorlás korából, a 9. század első feléből valók.



Bontás közben


Információ és fotók: Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!