Bulvár

2012.02.26. 08:34

Oscar-díj: Az Amerikai Filmakadémia elismerésének története

Los Angeles - Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfő hajnalban) adják át 84. alkalommal Los Angelesben. A díjkiosztó gála házigazdája kilencedszer lesz Billy Crystal amerikai színész.

MTI

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították, hogy elismerjék a mozgóképipar legjelesebb alkotóinak tevékenységét. Az Akadémiai Díjakat (Academy Awards) először 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt szállodában, zártkörű banketten nyújtották át tizenkét kategóriában. A szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, a legelterjedtebb legenda szerint Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát emlékeztette a figura Oscar nevű nagybátyjára.

A 33,2 cm magas, 24 karátos arannyal bevont szobrot George Stanley szobrász formázta meg, 1945-ig minden darab egyedi példányként került ki keze alól. (A kezdetektől már több mint 2700 szobrot adtak át.) A filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovag kezdetben bronzból, később a britannia nevű, könnyebben megmunkálható ónötvözetből készült. A díjazottak nevét - a korai lapzárta miatt - évekig megkapták az újságok, amikor azonban 1940-ben az egyik lapban a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt, áttértek a lepecsételt borítékokra.

Az 1932-es gálát közvetítette először a rádió, az 1954-est a televízió (a vezető riporter Ronald Reagan későbbi amerikai elnök volt), színesben 1966-tól sugározzák az eseményt. Egymilliárdnál többen először 1990-ben nézték a gálát, az idén egy okostelefon-alkalmazással már a gála előtt is értesülni lehet a díjakkal kapcsolatos újdonságokról, az ünnepséget pedig nemcsak nézni lehet a mobilon, hanem a színfalak mögé is be lehet pillantani.

Ma már több mint húsz kategória létezik, a legfiatalabb a 2002-ben bevezetett animációs nagyjátékfilmeké. A legjobb film kategóriájában jelölt kilenc alkotás között hosszú idő után ismét van némafilm, A némafilmes című: az 1920-as évek végének Hollywoodját megidéző fekete-fehér francia film tíz kategóriában esélyes.

1968 óta kötelező a díjazottak és a díjátadók számára az alkalomhoz illő, elegáns viselet, a nyertesek kevesebb mint egy percig hálálkodhatnak.

A szigorúan vett "szakmai" díjak mellett az akadémia több különdíjat is adományoz

A Jean Hersholt Humanitárius Díjat idén Oprah Winfrey televíziós személyiség kapta, a tiszteletbeli Oscart (Honorary Award) is átadták már James Earl Jones amerikai színésznek és Dick Smith sminkesnek. A brit Vanessa Redgrave első színészként Európában vehette át az életműdíjat. Február közepén osztották ki a legjobb technika Gordon E. Sawyer-díját Douglas Trumbull hollywoodi látványeffektus mesternek. Nem "igazi" Oscar és nem is minden évben ítélik oda a harmincas években alapított Irving G. Thalberg-emlékdíjat, amelyet olyan rendezők is megkaptak "vigaszdíjul", akik rászolgáltak volna, mégsem nyertek igazi Oscart, köztük az ötször jelölt Alfred Hitchcock és a kilencszer nominált Ingmar Bergman.

Tavaly a nyertesek nevét a korábbi egyszerű fehér borítékok helyett vörös pecséttel és szalaggal lezárt aranyszínű, Oscar figurájával díszített boríték rejtette, amelyben egy különleges, és ugyancsak Oscar alakjával ellátott lakkozott kártyán volt olvasható a kitüntetett neve.

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!