Bulvár

2016.12.15. 06:45

Koltai Róbert: Az egész élet egy nagy vígjáték

Pápa - Argan, a jómódú párizsi polgár életét kitölti feltételezett betegségébe vetett hite. Ez a rögeszme zsarnokká teszi, csak az orvostudományban hisz: gyógyszerekben, kezelésekben és a fiatal feleségében. Ám a furfangos szolgálólány, valamint Argan öccse megpróbálja felnyitni a hipochonder Argan szemét.

Polgár Szilárd

Dióhéjban így szól Moliere Képzelt beteg című víg-játékának története, amelyet november végén Pápán a Zenthe Ferenc Színház adott elő Koltai Róberttel a címszerepben. A népszerű Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész az előadás előtt hosszabb interjút adott a Naplónak.

- Susán Ferenc, a színház rendezője és Simon Lajos, a teátrum igazgatója két és fél évvel ezelőtt megkeresett - nyilatkozta újságunknak Koltai Róbert -, hogy eljátszanám-e az akkor alakult Zen-the Ferenc Színházban Moliere Képzelt betegének címszerepét. Akkor még nagyon távolinak tűnt a színdarab, de szívesen elfogadtam a felkérést, már csak azért is, mert Zenthe Ferenc nekem etalonnak számít.

Koltai szerint a Képzelt beteg a drámairodalom egyik legfantasztikusabb és legnehezebb főszerepe
Fotó: Polgár Szilárd

- Zenthe Ferenc a legendás, régi magyar színészgeneráció egyik ikonja volt. Sajnos már egy évtizede nincs közöttünk, ám bizonyára tíz év távlatából is sokan emlékeznek még rá.

- Számomra a legkedvesebb és a legjobb magyar színész volt, akinek színészi tehetsége mellett ugyanolyan kiemelkedő volt az embersége. Nála rendesebb embert nem nagyon tudnék mondani a pályáról. Játszottam néhány tévésorozatban vele, így a Prinz, a katonában vagy az Őrjárat az égenben is együtt szerepeltünk. Amikor a Csocsó című filmemet rendeztem, őt kértem fel a nagypapa szerepének a megformálására, amelyben felejthetetlen volt. Emellett sokat jártuk együtt az országot is.

- Pápán Moliere egyik legismertebb művének, a Képzelt betegnek a főszerepét alakítja. Gondolom, ez igazi jutalomjáték egy színész számára.

- Moliere zseniális, a világirodalom egyik legnagyobb szerzője, a Képzelt beteg pedig a drámairodalom egyik legfantasztikusabb, egyben egyik legnehezebb főszerepe. Azonban hálás dolgom van, mert a Képzelt betegben nagyon jó és erős csapat jött össze, gondolok itt színésztársaimra, így Bozó Andreára, Csernák Jánosra vagy éppen Albert Péterre.

- Játszott korábban már Moliere-színdarabban?

- Igen, sok évvel ezelőtt Kaposváron voltam az Úrhatnám polgárban címszereplő, és a főiskolán is játszottunk Moliere-t. Azért jó a Képzelt beteg, mert a szerző is fantasztikus. Ebben az előadásban sok lehetőség van a rögtönzésre, amelynek nagy mestere Bozó Andrea, aki a szolgálólányt, Toinette-et alakítja. Vannak olyan részek, amelyek mindig azon az estén születnek. Úgy tudunk egymásnak megfelelni, hogy ha kicsit el is térünk az eredeti fordítástól, a közönség ebből ritkán vesz észre bármit is.

- Az improvizálásnak Koltai Róbert is mestere. A korábbi Rádiókabarékban védjegyévé vált illetékes elvtárs paródia is szinte csak a rögtönzésre épült.

- Azért más improvizálni az illetékes elvtársat, és más egy Moliere-színdarabot. Itt nagyon vigyázni kell arra, hogy ne hozza az ember a színésztársait zavarba a rögtönzésekkel. Egyébként a Képzelt beteget eddig nagyon szerette a közönség, bárhol is játszottuk az országban.

- Színházi munkái mellett van egy sikeres önálló estje Napló-szilánkok címmel. Apropó, új Koltai Róbert-film nem készül?

- A Napló-szilánkok című előadás Móricz Zsigmond naplójából született, B. Török Fruzsina szerkesztette. Szívdobogtatóan felzaklató, izgalmas mű. Egyedül adom elő, de hangban velem vannak színésztársaim, így Molnár Piroska, Kertész Péter, Szirtes Balázs és Úri István is.

A Napló-szilánkok valóban nagy siker, legutóbb Győrben volt a 125. előadás. A filmrendezésről pedig csak annyit, hogy egy nagyon
halvány filmtervem van, arról igazán most nem is beszélnék.

- Fájdalmas, szomorú napok vannak Koltai Róbert mögött, hiszen az elmúlt időszakban két közeli barátja, Józsa Imre színész és Szőke István színész-rendező is elhunyt. Mindkét temetésen ön mondta a búcsúbeszédet.

- Józsa Imrével 374 alkalommal játszottuk együtt a Balfácánt vacsorára című vígjátékot a József Attila Színházban, és pár héttel később sajnos Szőke István rendező barátom is elment. Igen, mindkét alkalommal engem kértek fel, hogy búcsúztassam őket.

Látja, az élet ilyen. Miközben az ember kínzóan fájdalmas napokat él át, közben egy nagy vígjátékot kell játszania a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!