Bulvár

2017.03.06. 17:35

Agymenők - Egy nagy durranás

Ha az Agymenők című amerikai vígjátéksorozatot egy szóval kellene jellemezni, akkor talán a megunhatatlan kifejezés lenne a leghelyénvalóbb.

Szente Ottó

S nem csak azért, mert immáron a 10. évad epizódjait várjuk kíváncsian, hanem azért is, mert a korábbi részeket is akárhányszor újra lehet nézni, újra és újra nevetünk a poénokon, mi több, új árnyalatokra csodálkozunk rá.

Mielőtt e sorok írásába fogtam, megnéztem az első évad első epizódját, mert már régen láttam, s kíváncsi voltam rá, hogyan kezdődött. Nos, Sheldon és Leonard, a két elméleti fizikus tudós egy spermabankba érkezik éppen, némi pénzre szeretnének szert tenni egy-egy adag hímivarsejtért cserébe, ám kis lamentálás után meggondolják magukat és menekülőre fogják. Hogy miért? Sheldonra rátör az aggodalom: hiába származnak zsenitől a hímivarsejtek, ki tudja, milyen alany adja majd a petesejtet, nincs rá garancia, hogy az utód zseni lesz. Így viszont felelőtlenség lenne ugyebár.

Együtt a főszereplők (balról jobbra): Bernadett (Melissa Rauch), Howard (Simon Helberg), Leonard (Johnny Galecki), Penny (Kaley Cuoco), Sheldon (Jim Parsons), Amy (Mayim Bialik) és Rajesh (Kunal Nayyar) Fotó: Jelenet a filmből

Így, a Magyarországon a minap vetíteni kezdett 10. évad felől visszatekintve különösen érdekes, hogy mennyire benne van már az első részben minden, ami a sorozat fűtőanyaga lesz az elkövetkező években. Megjelenik Penny, a gyönyörű szomszéd lány, aki tulajdonképpen az egyetlen „normális", ha úgy tetszik földön járó a társaságban, s feltűnik a két másik „kocka" is, akik szintén a tudomány emberei, bár Howard, miként Sheldon nem győzi hangsúlyozni, „csak" mérnök. S rögtön tudhatjuk azt is, hogy az élet a tudomány, a képregények és a csajozás aranyháromszögében zajlik, a poénok zömét pedig Sheldon fura karaktere szolgáltatja, a Nobel-díj-várományos zseni ugyanis kényszeres személyiség, aki minden tevékenységét írásba foglalt szabályok szerint végzi, aki nemcsak a lakótársi, de a párkapcsolati szerződés paragrafusait is precízen betartatná minden érintettel. Őrültnek mondja mindenki, aki találkozik vele, de ő biztosít mindenkit: nem az, az édesanyja kivizsgáltatta.

Tíz év alatt persze sok minden történt, Penny és Leonard immár házasok - a 10. évad éppen a megismételt esküvőjükkel kezdődik -, Howardnak hamarosan gyermeke születik, Sheldon is párra talált, sőt Rajesh is, aki pedig nők közelében a 6. évadig csak ittasan volt képes megszólalni. A főszereplők távol élő családtagjai is bemutatkoztak, nem kis örömet okozva a szituációs komédia nézőinek.

Egy ilyen hosszú komédiasorozatban persze nem járhat minden epizód csúcsra, nem minden részen röhögjük könnyesre magunkat, a párkapcsolati kérdések előtérbe kerülése olykor-olykor akár szomorkássá is teszi a sztorit, de a hangulat alapvetően mindig derűs, az Agymenők - amelynek eredeti címe az ősrobbanásra utaló The Big Bang Theory - a szórakoztató műfajok nemesebb darabjai közé tartozik.

A kaliforniai Pasadenában játszódó sorozat e pillanatban utolsó, 10. évadának - nálunk a Comedy Central sugározza - első epizódját Amerikában 21 és fél millió néző követte, ez ott igen magas nézettségnek számít, csak az amerikaifoci-közvetítés előzte meg. De jól jelzi a CBS tévétársaság komédiasorozatának sikerességét az is, hogy a három főszereplő, Jim Parsons (Sheldon), Johnny Galecki (Leonard) és Kaley Couco (Penny) jelenleg a legjobban fizetett tévésztárok, állítólag epizódonként egy-egy millió dollárt kasszíroznak.

A nézettségen túl az elismerések hiánya miatt sem kell szégyenkezniük az alkotóknak - többek között Chuck Lorre, Bill Prady, Steven Molaro és Mark Cendrowski tartozik közéjük -, számos díjat söpörtek be, köztük Golden Globe-ot is. A főszereplő Jim Parsons háromszor kapott Emmy-, egyszer pedig Golden Globe-díjat, s két Emmyt a mellékszereplő Christine Baranski is hazavihetett, aki Leonard nem kevésbé "kocka" pszichológus anyját alakítja a sorozatban.

Ahogy ilyenkor szokott, már folyik a találgatás, hogy vajon lesz-e 11. évad. A sok millió rajongó biztosan a folytatásra szavaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!