Bulvár

2016.05.02. 19:02

Egymilliárd euróval segíti az olasz kulturális tárca a műemlékek védelmét

Róma - Egymilliárd eurós (310 milliárd forint) műemlékvédelmi programot jelentett be hétfőn az olasz kormány, az azonnali hatállyal hozzáférhető pénzből 13 tartományban 33 múzeum vagy műemlék helyreállítását, fejlesztését finanszírozzák.

A nagyobb összegű támogatások között szerepel a 2009-es földrengésben romba dőlt L'Aquila történelmi városközpontjának helyreállítására szánt 30 millió euró, Trieszt elhagyatottan álló régi kikötőjének kulturális célokra való hasznosítása 50 millió euróból, a milánói Brera-képtár bővítése 40 millió euróból. Hetvenmilliót kap Ventotene szigete az ott levő 18. századi börtönépület restaurálására, 25 milliót Ferrara városa a zsidóság és a holokauszt emlékmúzeumára, 60 milliót szánnak a firenzei Auditórium megépítésére, 40 milliót az Uffizi-képtár korszerűsítésére, 20 milliót a Nápolyi Régészeti Múzeum és 20 milliót a casertai királyi palota restaurálására.

A pénzből 40 millió euró jut Pompeji, 20 millió Paestum, 10 millió Herculaneum régészeti ásatásaira, további 20 millió a Via Appia Antica, a Rómát a dél-olaszországi Brindisivel összekötő ókori római út helyreállítására. Százhetven millió eurót további sürgős projektekre különítettek el.

Olyan műemlékvédelmi beavatkozásokról van szó, amelyeket pénzhiány miatt évtizedek óta halogattak, vagy amelyek félbeszakadtak.

"Ez az Olasz Köztársaság történetének legnagyobb, a kulturális örökséggel kapcsolatos beruházása" - jelentette ki Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Hozzátette, hogy az ötletet a Pompeji romváros helyreállítására az EU-tól 2013-ban kapott 105 millió eurós segélycsomag adta, amelynek segítségével sikerült megmenteni a korábban omladozó ókori várost. A miniszter hangsúlyozta, hogy a mostani egymilliárd eurós csomagot is az európai fejlesztési és kohéziós alap forrásainak segítségével tudják biztosítani. A múlttal ellentétben azonban a kijelölt összegek azonnal felhasználhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!