Bulvár

2016.02.19. 17:58

Spielberg elnézést kért tőle - Egy római harcos Kerkabarabásról

Az elmúlt 10-12 év során több száz mozifilmben és televíziós produkcióban vett részt epizódszereplőként, statisztaként vagy dublőrként a kerkabarabási Krisztánovics Krisztián.

Gyuricza Ferenc

Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Steven Spielberg, Brad Pitt, Angelina Jolie, Gerard Depardieu, Jeremy Irons, Donald Sutherland és Channing Tatum, a hazai színészek és rendezők közül pedig szinte mindenkivel. A zalai származású, évek óta Budapesten élő fiatalember azt mondja: minden volt már, talán csak akasztott ember nem. Többek közt alakított római kori harcost és II. világháborús német katonát, arisztokratát és kávéházi pincért, volt nőgyógyász, de katolikus, református és görögkeleti pap is, szerepeinek száma felsorolhatatlan.

– A modellszakmával kezdődött minden – vág a sztori kezdetébe. – Magyar-történelem szakos főiskolai hallgató voltam, amikor bekerültem a modellszakmába. Innen vezetett az út tovább a reklámfilmezéshez. Az első filmes alakításom egy autós reklámhoz kötődik, egy bizonyos autótípus után kétszer kellett az Erzsébet-hídon végigfutnom. Ez 2004-ben történt, s mindössze 20 perc volt az egész munka, de igencsak jó pénzzel társult. Utána jöttek a televíziós és játékfilmes produkciók, közben persze voltak egyéb izgalmak is az életemben. Kilenc tévés kvízjátékban vettem részt, és itt is sikerült elég szép összegeket nyernem.

Ahhoz, hogy valakit kiválasszanak egy filmes szerepre, rengeteg összetevőn múlik. A külső mellett a kompetenciák is fontosak. Krisztián ebből a szempontból igen szerencsésnek tartja magát, hiszen gyermekkorában zenélni tanult és néptáncolt, s jártas a küzdősportokban is, egykor versenyszerűen cselgáncsozott.

– Igen sok hasznát vettem ennek a filmezés során – teszi hozzá. – Az első egy-másfél évem gyakorlatilag házalással telt, castingokon vettem részt, ahol a különböző produkciókhoz válogatják a szereplőket. Be kellett dolgoznom magam a szakmába. Aztán egyre jobban megismertek, megjegyezték a nevem, így aztán már hívnak is bizonyos szerepekre. Ezt az az áttörést A sas című, egy római korban játszódó film hozta el számomra. 1200 főből választották ki azt a 49 személyt, aki részt vett a produkcióban. Itt valóban a teljesítmény számított, a küzdősportok ismerete és az állóképesség. Rengeteget kellett futni, s nagyon kemény fizikai nyomásnak voltunk kitéve.

Krisztián számára egy másik momentum miatt is emlékezetes marad A sas. A film egyik plakátján ugyanis ő látható a főszereplővel, az akkor még csak kevésbé ismert, ám azóta már a világsztárok közé emelkedett Channing Tatummal közösen.

– Nem ő az egyetlen sztár, akivel dolgoztam együtt, gyakorlatilag a fél Hollywoodot láttam egészen közelről – folytatja. – Öt hétig forgattam Depardieu-vel az Asterix-ben, szerepeltem Brad Pitt filmjében, a Z világháborúban, ahol egy zombi-ölő orosz katonát alakítok, s kaptam egy kisebb szerepet a München című Steven Spielberg filmben is, amiben például Eric Bana és Daniel Craig is játszott. Innen is van egy életre szóló élményem. Amikor szerződtettek bennünket, többször is figyelmeztettek arra, hogy nem hogy megszólítani tilos Spielberget, még csak ránézni sem szabad. Ehhez képest egy jelenet felvétele alatt véletlenül ráléptem a lábára. Azt hittem, itt a világ vége, nagy meglepetésemre azonban ő kért elnézést azért, mert az utamban állt. Amikor a felvétel befejeződött, még szóba is elegyedtünk egymással.

Krisztián azt mondja, valahol igaz a mondás, hogy minél ismertebb, minél nagyobb sztár valaki, annál szerényebb és közvetlenebb. Persze akadnak kivételek, ám ebben a világban a diszkréció az egyik legfontosabb tulajdonság, így neveket nem említhet. Azt viszont hozzáteszi: volt szerencséje Angelina Jolie-val is eldiskurálni, aki szintén nagyon kedves, élőben azonban egészen máshogy néz ki, mint a fotókon. Azt gondolnánk róla, hogy egy csodaszép, elbűvölő idomokkal megáldott teremtés, valójában pedig egy rendkívül vékony nő.

Krisztián úgy véli, mintegy 1000-1200 személy lehet Magyarországon, aki ma abból él, hogy a kamerának játszik. Természetesen van egy háttérszekció is, operatőrök, hangmérnökök, világosítók, technikusok, öltöztetők, sminkesek – ez további több ezer főt jelent. Ezt a tömeget főleg a külföldi produkciók tartják el, az a nemzetközi filmes világ, amely szívesen választja forgatási helyszínnek Magyarországot. Ennek több oka lehet, az adókedvezmények éppúgy, mint a hazai szakemberek viszonylagos olcsósága, de Budapest sokszínűsége is. A magyar fővárost ugyanis bármelyik európai városnak el lehet adni.

– Egy forgatásnál általában négy-öt hónapos periódusokról beszélhetünk, ennyi időt is eltölt Magyarországon a stáb – magyarázza tovább. – Ebből maga a felvétel körülbelül 5-6 hét, s naponta 16-18 órával is lehet számolni. Persze ez nem mind a kamera előtt telik, van hogy iszonyú sokat kell várni egy-egy jelenet felvételére. A forgatás befejezése után pedig gyakran egy-másfél év is eltelik, mire a filmet bemutatják.

A szereplők magát a teljes történetet gyakran nem is ismerik, csupán a saját jelenetüket. Krisztián emiatt is kedveli sokkal jobban a színházi előadásokat, ami a filmes világtól igen eltérő alkotási folyamat. A színpadon nem vész el játék varázsa, a színész sokkal inkább az érezheti, hogy részese valaminek. Emiatt jobban össze is kovácsolódik a stáb, hiszen az előadás közben teljesen egymásra vannak utalva, míg a filmes jeleneteket addig vehetik újra és újra, míg a rendező kéri.

A filmek iparszerű termelése, illetve azok jellege miatt értelemszerűen ott több szerepet kapott Krisztián, ám színházi produkciókból is kivette részét. Játszott Blaskó Péterrel, akihez baráti kapcsolat is fűzi, s szívesen gondol vissza arra is, amikor az ismert stand up comedy humorista Dombóvári Istvánnal volt egy közös duettje egy musicalben.

– Érdekes módon a színpadi szerepeim jó része a Szörényi-féle produkciókhoz kötődik – mosolyodik el. – Többször is játszottam az István, a királyban, így abban a Társulat előadásban, aminek főszereplője Feke Pál volt, s persze az Alföldi Róbert által rendezettben is. Amikor 1990-ben rajongóként részt vettem azon a nevezetes népstadionbeli Illés koncerten, azt mondja nekem valaki, hogy évtizedekre rá olyan produkcióban fogok dolgozni, ami a gyermekkori bálványaim nevéhez fűződik, körberöhögöm. De mit ad Isten? Tényleg megvalósult, és nagyon büszke vagyok ezekre a szereplésekre. Főleg amiatt, mert életre szóló élményekre tettem szert általuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!