Bulvár

2012.05.03. 18:11

Budapesten is folytatódik a Jethro Tull legendás története

Thick As A Brick címmel jelentetett meg új albumát a Jethro Tull zenekar vezetője, a fuvolás-énekes Ian Anderson. Az album a legendás hírű zenekar eddigi legsikeresebb kiadványának folytatása, amelyet élőben is bemutatnak.

Gyuricza Ferenc

Az áprilisban induló világ körüli turnén teljes egészében bemutatják a Thick As A Brick című nagylemezt, 1972 óta most első alkalommal. A koncertsorozat Budapestet is érinti, a magyar fővárosban augusztus 26-án lesz látható a teátrális elemekkel gazdagított előadás, amely arra is választ ad, az elmúlt negyven év alatt mi lett a legendás album főszereplőjéből, Gerard Bostock-ból.

Ian Anderson az egész világon úgy ismert, mint a lassan 45 éve alakult Jethro Tull együttes összetéveszthetetlen énekhangú, fuvolás előadója. A zenész 1947-ben született Skóciában, majd fiatalkorában családjával együtt Észak-Angliába költözött. Zenei karrierjének kezdete előtt szépművészettel foglalkozott, majd gitáron kezdett el játszani, illetve autodidakta módon megtanult fuvolázni is. A sorvető gépet feltaláló 18. századi mezőgazdász nevét magára vevő Jethro Tull a kezdeti években számos névváltáson esett át, Ian Anderson és társai így akartak túljárni az érdektelenséget mutató helyi klubtulajdonosok eszén. Az együttes elnevezése végül a londoni Marquee Club akkori vezetőjének köszönhető, neki tetszett meg ugyanis a csapat, s az első koncertjük után visszahívta őket játszani.


A Jethro Tull azóta több mint háromezer fellépésen jutott túl. A zenekar a világ 40 országában fordult meg, gyakran évi 100 koncertet is bevállalva. Ian Anderson a fuvola és a gitár mellett számos további népi hangszeren is játszik, ezáltal olyan sajátos dallamvilágot hozott létre, amely a Jethro Tull védjegyévé vált. A zenekar egyik legsikeresebb lemeze az 1972-ben megjelent Thick As A Brick volt, melynek zenéjét és szövegét az énekes saját maga szerezte, bár akkoriban a dalszövegeket képező verseket egy kitalált fiú, Gerald Bostock nevéhez kötötték. A lényegében egyetlen, 44 percet kitevő tételből álló nagylemez a brit albumlistán az ötödik, az amerikai Billboard magazin listáján pedig első helyet érte el. A korong emellett a világ számos országában ért még el sikereket, csakúgy, mint a hozzá kapcsolt turné, ahol az albumot teljes egészében bemutatták. A műsort teljes egészében azóta egyetlen egyszer sem adták elő, csak rövid részletek hangzottak el belőle a zenekar, illetve Ian Anderson önálló fellépésein. A 2012-es turnén azonban újra hallható lesz a teljes mű, méghozzá színházi körülmények között. Az estet még különlegesebbé teszi a koncert második része, amely ugyancsak a legendás hírű albumhoz kapcsolódik. A zenekar az 1972-es kiadvány nemrég elkészült folytatást, a Thick As A Brick 2 című nagylemezt is előadja.

A Jethro Tull legutóbbi albumának megjelenése óta közel tíz év telt el, így nem véletlen, hogy világszerte nagy érdeklődés mutatkozik az új album iránt. A Thick As A Brick 2 arra keresi a választ, hogy vajon mit csinálhat most, negyven évvel később a már lassan ötven éves Gerald Bostock. Az évfordulós második rész azokat a lehetséges életutakat mutatja be, amelyeket a koraérett fiú különböző alteregói élhettek meg. A dalrészek jól illusztrálják a sors és a lehetőségek adta fordulatok elképesztő sokféleségét. A történet arról is szól, hogyan fejlődik a saját életünk, hogyan vált irányt a sokszor apróságnak és jelentéktelennek tűnő véletlen találkozásokon és behatásokon keresztül, valamint mi lesz annak végkifejlete.



- Amikor mi, a baby-boom generáció tagjai visszatekintünk az életünkre, valahogy mindig elfog bennünket, egy mi lett volna érzés - mondta Ian Anderson az új lemezzel kapcsolatban. Ahogy Gerald Bostock-ból, talán belőlünk is válhatott volna prédikátor, katona, lecsúszott alak, üzletvezető vagy éppen pénzügyi mágnás. Napjaink közösségi médiában otthonos, internet generációjának lehetősége van arra, hogy jobban mérlegeljenek az eléjük tárulkozó lehetőségek között.

A hétköznapjait egy délnyugat-angliai farmon töltő, s különböző fajtájú chili-paprikákat termesztő, illetve a világon élő 26 vadmacskafaj megőrzésével és tanulmányozásával is foglalatoskodó, de a mechanikus órák, töltőtollak és régi fényképezőgépek rajongójaként is elhíresült Ian Anderson a Jethro Tull mellett több szólólemezt is készített, és az elmúlt években inkább saját neve alatt adott koncerteket. A 2012-es turné is ilyen lesz, a fuvolás-énekest David Goodier basszusgitáros, John O’Hara billentyűs, Florian Ophale gitáros és Scott Hammond dobos kíséri majd a színpadon, vagyis olyan zenészek, akik vagy állandó, vagy alkalmi tagként játszottak a Jethro Tull zenekarban is. 



Zeneoldal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!