Bulvár

2011.09.27. 12:09

Gitármatuzsálemek a Hangfoglaláson

Közel háromszáz ingyenes zenei program, valamint hangszerritkaságok bemutatása is várja a látogatókat a szeptember 30. és október 2. között immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Hangfoglaláson. Kelet-Közép-Európa legnagyobb zenei demonstrációjának ezúttal is a budapesti Syma Csarnok biztosít helyet.

Gyuricza Ferenc

Az idei Hangfoglaláson száz kiállító várja a zenekedvelőket a 8000 négyzetméteres területen. A rendezvény látogatói a három nap alatt több tízezer hangszert próbálhatnak ki. Emellett megismerkedhetnek a legújabb hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai fejlesztésekkel. Az idei kiállításon is lesz Vintage Gitár Show, amelynek keretében muzeális értékű darabok, köztük egy ötven éves gitár is.


- A sok különleges hangszer mellett bemutatunk egy 1962-es Stratocaster gitárt, amely annyira ritka és egyedi, hogy egyenesen a páncélszekrényből hozzák a kiállításra - mondta Horváth Attila, a Vintage Gitár Show szervezője. - Ugyancsak féltve őrzött kincs a legendás Radics Béla eredeti, 1969-es erősítője, de a vendégek láthatják Tátrai Tibor és az LGT erősítőit is, amelyekkel évtizedeken át koncerteztek. A könnyűzene különböző korszakaiból megidézzük az egykori KGST-országok hangszereit is. A szülők megmutathatják a gyermekeiknek, hogy annak idején milyen gitáron próbálták lefogni az első akkordokat. Mivel ma már kevesen emlékeznek a szegedi ládagyárnak becézett magyar hangszerüzemre, ennek is emléket állítunk.


A Hangfoglalás több tízezer hangszere között bőven lesznek még különlegességek. Meg lehet nézni a Tankcsapda dobosa, Fejes Tamás szignójával ellátott cintányért, a Black Label Society által is használt basszusgitárt, valamint olyan gitárokat is, amilyenen a Pantera tragikus körülmények között elhunyt tagja, Dimebag Darrell játszott.   


A Hangszeresek Országos Szövetsége által szervezett rendezvényen a három nap alatt több, mint háromszáz ingyenes zenei program, élő koncertek, beszélgetések és dedikálások várják a közönséget. Fellép Harcsa Veronika, a Beatrice, az Anti Fitness Club, a Belmondo, a Besh O Drom, Gerendás Péter, Odett, a Mocsok 1 Kölykök, a Larry Hangman, a Magna Cum Laude, Jamie Winchester és a Wasabi Kht. A 4G nevű formációban Lukács Péter, ifjabb Tornóczky Ferenc, Dandó Zoltán és Emmer Péter mellett a szlovák Tátrai Tibornak becézett Henry Tóth, valamint Macedónia egyik legnépszerűbb rockzenekara, a Shine frontembere, Damjan Pejcinoski is színpadra lép. A szombati napon lesz a szokásos lemezlovas-producer találkozó, amelyen ezúttal Reelow, Pixa és a Muzzaik Productions tart bemutatót.



Zeneoldal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!