Bulvár

2011.03.16. 09:15

Mystery Gang: gyorsan nő a rockabilly rajongótábora

Az elmúlt 12 évben gyakorlatilag végigjátszottuk a zenetörténelmet 1947-től 1964-ig - mondja a legismertebb hazai rockabilly zenekar énekes-gitárosa, Egri Péter. A külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő trió jelenleg első magyar nyelvű nagylemeze megjelentetésére készül, ugyanakkor a turnézásról sem feledkeznek meg.

Gyuricza Ferenc

A Mystery Gang több, mint egy évtizedes tevékenységének köszönhetően a rockabilly stílusa ma ugyanolyan népszerű hazánkban, mint azokban az országokban, ahol jóval komolyabb hagyománya van az ötvenes-hatvanas évek rock and roll zenéjének. Egri Péter nem tagadja, eleinte ők is külföldön értek el nagyobb sikereket, de a szisztematikus munka gyümölcse lassan beérik. Olyannyira, hogy a három külföldi kiadásban megjelent stúdióalbumuk, illetve az internetről ingyenesen letölthető Live And Wild című koncertlemez után 2011-ben első magyar nyelvű CD-jükkel jelentkeznek.


- Az utóbbi években kezdett bennünk megfogalmazódni ennek az albumnak az igénye - magyarázta a Mystery Gang alapítója, Egri Péter. - Azt láttuk, hogy egyre lelkesebb és egyre nagyobb számú magyarországi táborunk alakul ki. Amikor egy évvel ezelőtt Budapesten a koncertlemezünket rögzítettük, közel ötezer Mystery Gang rajongó énekelte velünk együtt az angol nyelvű dalainkat. Akkor gondoltunk arra, hogy talán még közelebb tudnánk a szívükhöz férkőzni, ha magyarul szólalnának meg. Nagy izgalommal készülünk erre az alkalomra, hiszen eddig még sosem énekeltünk az anyanyelvünkön.

Egri Péter azt is elárulta, a lemezhez videoklip is készül. Az egyik közösségi portálon szereplőválogatást hirdettek meg, olyan fiatal lányok jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének a forgatáson. Ahogy korábban, ezúttal is úgynevezett imidzs-klipet készít a zenekar, azaz a kisfilmnek nem lesz önálló története. A rendezői feladatokat maga az énekes látja el, látványos képi világot szeretne megjeleníteni. Az új lemeznek természetesen készül angol nyelvű változata is, hiszen egyrészt gondolniuk kell a külföldi rajongóikra, másrészt pedig a rockabilly nyelve mégiscsak az angol.


- Az elmúlt 12 évben végigjátszottuk a zenetörténelmet 1947-től egészen 1964-ig - folytatta a gitáros-énekes. - Bemutattuk a gyökereknek számító western swing stílusát, amely a country éneklést ötvözte a jazz-elemekkel, a hillbilly blues-t, amely a boogie ritmusára épült, illetve a szintén erős blues hatást mutató honky tonk stílusát, amely főleg a bulizásról szólt. Ugyancsak játszottunk autentikus rockabilly-t, az ötvenes évek elejére divatba hozott, jellemzően feketék által előadott rhythm and blues-t, illetve a hatvanas évek elejéről való hullygully-t is, de érintettük azt a beat-es hangzást is, amely a brit zenekarok térnyerésével lett igazán népszerű. Ebből alakult ki az a saját zenei világ, amely a 2007-ben megjelent Jungle Fever című lemezünkön csúcsosodott ki, s amelynek hatására London, Párizs, New York, s számos további világváros megnyílt előttünk. Amikor New York-ban játszottunk, például az ottani rockabilly zenekarokat lemosva értünk el hatalmas sikert. Gyakorlatilag ezért nem tehetjük meg, hogy csak magyar nyelven adjuk ki az új lemezünket, mert a külföldi közönségünkre is gondolnunk kell. Egyébként nemcsak magyarul fogunk énekelni, hanem születőben van egy japán nyelvű dalunk is, valamint már régóta gondolkodom azon, hogy spanyolul is énekeljek, ami lényegesen egyszerűbb, hiszen néhány mondatot, pár szófoszlányt már amúgy is tudok ez utóbbi nyelven. Nagyon sok spanyol ajkú rajongónk van Mexikóban és Közép-Amerikában, de Kaliforniában is elég forró a talaj, sokan vágynak arra, hogy hallhassák a Mystery Gang-et. Remélhetőleg ez évben oda is eljutunk, s nagyon izgalmas lenne az ottani közönségünket egy spanyol nyelvű dallal meglepni.



A Mystery Gang 2011-ben a korábban már meghódított Amerikai Egyesület Államok, Nyugat-Európa és Japán mellett Kelet-Európában is fellép. A kontinensnek ez a fele eddig fehér foltnak számított, ám egyre több meghívást kapnak innen is. Az énekes szerint izgalmas vállalkozás lesz olyan országokban játszani, ahol nem is sejtik, hogy milyen közönsége van a rockabilly zenének.

- Nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak, hiszen Magyarországon sem volt múltja a rockabilly stílusának - folytatta Egri Péter. - Ennek ellenére ma már akár több ezer fő befogadására alkalmas koncerttermeket tudunk megtölteni, ennek a könnyen emészthető, de mégis vagány kultikus világnak nagyon gyorsan nő a tábora. Azt vettük észre, hogy 2007, vagyis a Jungle Fever című albumunk megjelenése óta főleg a lányok azok, akik teljesen magukévá tették ezt a műfajt. Ebben bizonyára szerepet játszott a Made In Hungária című film is, de mi is rengeteg dolgoztunk érte. Mégsem tudom megmondani, mi a sikerünk titka. Ha birtokomban lenne a megfejtés, akkor mos bizonyára Las Vegas-ban ülnék egy bárban, koktélokat iszogatva, miközben a bankszámlára dől a pénz. Egyelőre azonban nem így van, bár azt el lehet mondani, hogy a rockabilly-nek Magyarországon jelene már van, s mi azon dolgozunk, hogy jövője is legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!