Bulvár

2010.04.13. 08:11

64 éves korában elhunyt Malcolm McLaren

Április nyolcadikán, 64 éves korában súlyos betegségben elhunyt Malcolm McLaren, a Sex Pistols, valamint a New York Dolls menedzsere. A skót apától és dúsgazdag zsidó családból származó anyától született szakember halálát egy rákos daganat okozta, melyet októberben fedeztek fel szervezetében.

Gyuricza Ferenc

Malcolm McLaren tartalmas élete során számos tevékenységet végzett. A hetvenes évek legelején Londonban akkori barátnőjével, a designer Vivienne Westwood-dal megnyitotta Let It Rock nevű butikját, majd miután egy amerikai út alkalmával megismerkedett a punk és glam zenét játszó New York Dolls-szal, provokatív színpadi ruhákat kezdtek el tervezni és árusítani.


A hetvenes évek közepén a butikban már szado-mazo stílusú termékeket is árultak - ennek nyomán az üzletet átkeresztelték Sex-re. Amikor Malcolm McLaren a Sex Pistols elődje, a The Strand menedzsere lett, nevét már jól ismerték a szubkultúra iránt érdeklődők. A menedzser és a zenekar együttműködésének, főleg Malcolm McLaren provokatív és manipulatív ötleteinek köszönhetően a brit punk óriási népszerűségre tett szert. A barátság azonban rövid ideig tartott, a menedzser ugyanis jogtalanul eltulajdonította a bevételeket, s azokat a Sex Pistols vezetője, Johnny Rotten csak bírósági úton tudta kisajtolni az egykori menedzserből. Malcolm McLaren a Sex Pistols 1978-as feloszlása után újabb zenekarokat menedzselt, majd maga is szólópályára lépett, illetve producerként is dolgozott.


További zenei híreket olvashat zeneoldalunkon, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!