Bulivan

2012.09.15. 07:57

Még Matt Damon is pótolható

Éppen tíz évvel ezelőtt frissítette fel az akcióthriller műfaját az első Bourne-mozi, s a márkanév azóta sem kopott meg.

Horváth A. Attila

A néző persze joggal gyanakszik, ha egy minőségi szériát a tulajdonosok nem hajlandók lezárni  a harmadik felvonásnál, ehelyett újra megpróbálnak pénzt kipréselni a bejáratott brandből; akkor pedig különösen indokolt az óvatosság, ha az eredeti stáb már nem adja a nevét a sokadik folytatáshoz. Márpedig a negyedik Bourne-filmmel éppen ez a helyzet: a korábbi két direktor, Doug Liman és Paul Greengrass, valamint a karakteres főszereplő, Matt Damon is távol maradt a produkciótól, így a korábbi (amúgy kiváló)  forgatókönyvek írójára, Tony Gilroyra várt a rendezői feladat, s emellett új hősre is szüksége lett a gyártónak. E baljós előjelek ellenére A Bourne-hagyaték a legkevésbé sem rombolja a sorozat hírnevét, sőt...

Szerencsére a stúdió nem követte el azt a hibát, hogy a központi figura megformálóját egyszerűen lecseréli egy másik színészre - ami mondjuk a James Bond-univerzumban működik, csúnya bukást eredményezhetett volna a Damon jéghideg, szenvedélymentes játékával azonosított Jason Bourne esetében -, ehelyett egy másik szuperügynök, Aaron Cross vesszőfutása kerül a történet fókuszába. Jeremy Renner megfelelő választás e szerepre: míg a hasonszőrű Mission Impossible 4-ben számomra végtelenül idegesítően adta elő a (mű)vagány kémet, a Bourne-világban már határozott, keménykötésű megtorlóvá lép elő. Ráadásul az új mellékszereplők is enyhítik a néző hiányérzetét: Edward Norton még mindig karizmatikus rosszfiú, Rachel Weisz pedig éppolyan riadtan képes szempillát rebegtetni a forró helyzetekben, mint fiatal színésznőként, mondjuk A múmiában.

Mégsem a jól kiválasztott színészgárda, hanem az eredeti Ludlum-regényhez minden tekintetben méltó történet az, amelyik átlagon felüli akciófilmmé avanzsálja A Bourne-hagyatékot. Ezúttal a Jason által (akaratán kívül) veszélybe sodort másik szuperkatona, Aaron kénytelen menekülni saját "teremtői" elől, talán még látványosabb külsőségekkel, mint híres-hírhedt társa. A sztori párhuzamosan fut az előzőekkel, többször is utal a múltját kutató amnéziás gyilkológép, Jason tetteire, mégis elkerüli a másolás csapdáját, úgy, hogy közben csavaros, érdekes és feszes marad mindvégig - ez azért nagy bravúr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!