Bulivan

2011.09.11. 06:17

Velencei filmfesztivál: orosz filmé az Arany Oroszlán

Alekszandr Szokurov orosz rendező Faust című filmje kapta szombaton a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 68. velencei filmfesztiválon, a legjobb színész Michael Fassbender, a legjobb színésznő a kínai Deanie Ip, a legjobb rendező pedig a szintén kínai Caj Sang-csün lett.

MTI

Szokurov filmje ugyan megosztotta a kritikusokat és a közönséget, a Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri mégis ezt találta a legjobbnak. Orosz alkotást eddig egyetlen alkalommal jutalmaztak Arany Oroszlánnal a világ legrégebbi filmfesztiválján, 2003-ban Andrej Zvjagincev rendező Vozvrascsenyije (Visszatérés) című műve diadalmaskodott.
   
Alekszandr Szokurovnak a hatalom "nagy játékosairól" szóló sorozatának a Moloch, a Taurus és A Nap című filmek után ez a negyedik darabja, amely egyben lezárása a tetralógiának. Míg Szokurov korábbi három műve valós történelmi alakok - Hitler, Lenin és Hirohito japán császár - személyét járta körül, addig a Johann Wolfgang von Goethe híres művén alapuló történet egy fiktív alakot állít középpontba.
   
A 2010-ben forgatott alkotás szereposztásában talán Hanna Schygulla német színésznő neve a legismertebb a közönség előtt. Faustot az osztrák Johannes Zeiler alakítja.
   
"Vannak filmek, amelyeken sírni lehet és nevetni, amelyek elgondolkodtatnak és olyanok, amelyek megváltoztatják az életet. A Faust ilyen" - méltatta az alkotást Darren Aronofsky amerikai zsűrielnök, aki korábban A pankrátor című filmjével nyerte el a filmfesztivál fődíját.
   
"Nagyon meghatódtam, rendkívül hosszú utat kellett bejárnom, hogy itt legek. Óriási az örömöm, tényleg óriási" - fogalmazott a rendező, megemlékezve arról, hogy Oroszországban gyászt tartanak a jaroszlavli légi katasztrófa halottjainak emlékére. "Boldog vagyok, hogy a film világában élhetek és hogy Európában élhetek" - jegyezte meg a rendező, aki többek közt Spanyolországban és Írországban forgatta díjnyertes alkotását.   
   
"Goethe és az ő Faustja kulcselemei az európai kultúrának, a nyugati kultúra alapját jelentik" - fogalmazott filmje velencei bemutatója kapcsán a rendező, aki szerint a német írófejedelem minden utána jövő szerzőt megihletett, többek közt Dosztojevszkijt is.
   
A 60 éves Szukorov rendezését azonban több kritika is túl "komótosnak", a párbeszédeket pedig túlságosan is "elnyúlónak" találta. Az előzetes latolgatásokban a Faust egészen a fesztivál végéig nem szerepelt a végső favoritok között, a zsűri azonban ismét bizonyította: Velencében bármikor befuthat egy esélytelennek tartott film.
   
Beigazolódtak viszont azok a vélemények, amelyek Michael Fassbendert tartották a legjobb férfi színészek versenye legfőbb esélyesének, szombaton este a német-ír tehetség vehette át a Coppa Volpit (Volpi Kupát).
   
A fesztiválon nagy tetszést aratott színész Steve McQueen brit rendező Shame című filmjében nyújtott alakításáért kapta a rangos elismerést. Fassbender - akit többek közt Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című alkotásából ismerhet a közönség - egy szexőrült férfit játszik a Shame-ben.
   
A legjobb női főszereplő Deanie Ip (Deanie Yip) kínai színésznő lett A Simple Life című filmből. A 63 éves hongkongi művészt Keira Knighley és Kate Winslet mellett emlegették a lehetséges befutók között a Coppa Volpira.
   
A nemzetközi zsűri különdíjjal, Ezüst Oroszlánnal jutalmazta Emanuele Crialese filmjét, a Terraferma című olasz menekültdrámát, amelynek egyik főszerepét egy évekkel ezelőtt az olasz partoknál lezajlott menekültdráma túlélője játssza.
   
A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat a meglepetés versenyfilm, a People Mountain People Sea című dráma alkotója, Caj Sang-csün (Cai Shangjun) vehette át, míg a legjobb forgatókönyvért az Alpis című görög alkotás szerzőit, Eftimisz Filipput és Jorgosz Lantimoszt díjazták.
   
Az operatőrök között Robbie Ryant tüntette ki a zsűri az Üvöltő szelek című filmért, míg a feltörekvő ifjú tehetségeknek járó Marcello Mastroianni-díjat a Himidzu című mangafilm két főszereplője, Szometani Sota (Shota Sometani) és Nikaida Fumi kapta.


Szombat délután írtuk: a Shame kapta a filmkritikusok díját

Steve McQueen brit rendező Shame című alkotása kapta a 68. velencei filmfesztiválon a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját. A Shame nagy tetszést aratott a versenyfilmek erős mezőnyében, a főszereplő Michael Fassbender alakítását a legjobbak között emlegették a fesztivál idején. A német származású filmcsillagot favoritnak tartják a legjobb férfi színészek Coppa Volpiért folyó versenyében. 


Jelenet a Shame című filmből
A filmkritikusok nemzetközi szövetségének díja a legrangosabb elismerések közé tartozik, a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén Tarr Béla alkotását, A torinói ló című filmet, májusban Cannes-ban Aki Kaurismäki finn rendező Le Havre című munkáját jutalmazta a FIPRESCI a versenyfilmek között.
   
Kiosztották szombaton a velencei filmfesztivál rangos Orrizonti (Horizontok) szekciójának díjait is. A nemzetközi zsűri Cukamoto Sinja japán rendező Kotoko című egészestés ítélte a fődíjat, különdíjat kapott Michael Glawogger osztrák-német koprodukcióban készült szintén egészestés filmje, a Whore’ Glory.
   
Felice D'Agostino és Arturo Lavorato olasz alkotók művét, az In attesa dell'avvento című munkát találta a legjobbnak az Orrizonti zsűrije a rövidfilmek mezőnyében, míg a közepes hosszúságú filmek között egy svéd,dán-argentin koprodukció, az Accidentes gloriosos kapta a rangos elismerést.     Díjat kapott Al Pacino rendezése, a Wilde Salome is, a kollázsfilmként emlegetett alkotás Queer Lion elismerést kapott, ezt a homoszexualitással foglalkozó legjobb filmnek ítélik oda.


Steve McQueen rendező a velencei filmfesztiválon
Roman Polanski rangos szereposztással készült Carnage című, sokat dicsért alkotását, Az öldöklés istene című színdarab filmváltozatát is elismerték: ezt találta a legjobbnak az a filmiskola, amelynek célja, hogy közelebb vigye a fiatalokhoz a mozit.
   
Az olasz filmkritikusok hazai alkotást, Emanuele Crialese versenyfilmjét, a Terraferma című menekültdrámát jutalmazták a Francesco Pasinetti-díjjal.Mozimánia és filmkritika- barangoljon dossziénk cikkei között!

Celeb-börze és bulvár hírek - dosszié ITT !

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!