Bulivan

2011.07.05. 10:36

Hitchcock némafilmjeit leporolják a londoni olimpiára (filmrészletekkel)

Felújított változatban, új zenei aláfestéssel mutatkoznak be hosszú évtizedek után a nagyközönség előtt a 2012-es londoni ötkarikás játékokat kísérő kulturális olimpián Alfred Hitchcock némafilmjei.

MTI

A brit filmintézet szerint az 1920-as évekből származó klasszikusokat "leporolták", hogy a lehető legjobb digitális változat készülhessen belőlük, mire levetítik őket a kulturális olimpián.
   
A szervezők szerint Hitchcock megfelelő választás a kulturális olimpia záróakkordját jelentő London 2012 Fesztiválra, mert a filmrendező a brit főváros keleti részében lévő Leytonstone-ból, a stratfordi Olimpiai Park közeléből származott.
   
Az 1926-os The Lodger: A Story Of The London Fog című film zenéjét Nitin Sawhney indiai-brit komponista öltözteti új köntösbe a londoni szimfonikus zenekar közreműködésével. A The Pleasure Garden című alkotáshoz Daniel Cohen, a Királyi Zeneakadémia nemrég végzett növendéke szerez új zenét. Utóbbi film Hitchcock első rendezéseként vonult be a történelembe. Több filmhez még keresik a megfelelő zeneszerzőt.



Jóval hollywoodi áttörése előtt Alfred Hitchcock a brit némafilmben tette le névjegyét, fekete-fehér munkái már akkor is sejtelmesek és titokzatosak voltak, magukon viselték a rendező későbbi klasszikusainak jellegzetességeit.
   
A filmeket azonban megrágta az idő vasfoga, a brit filmintézet most mamutprojektben próbálja megmenteni és digitális formába önteni a tekercseket, mielőtt túl késő lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!