Bulivan

2010.10.06. 12:15

Öt magyar film a varsói filmfesztiválon

Kocsis Ágnes, Miklauzic Bence, Császi Ádám, Hajdu Szabolcs és Pejó Róbert egy-egy mozija is szerepel a pénteken kezdődő és október 17-ig tartó varsói filmfesztiválon, amely tavaly került az A-kategóriás nemzetközi mustrák közé.

MTI

A lengyel fővárosban 26. alkalommal rendezik meg a filmünnepet, amely a legfiatalabb A-kategóriás fesztivál, hiszen a producerek nemzetközi szövetsége (FIAPF) tavaly vette fel a minősített nemzetközi mustrák közé, amelyből jelenleg 13 van - tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.
   
Az idei varsói fesztiválra öt magyar film kapott meghívást, közülük Kocsis Ágnes Cannes-ban, Rigában és Zürichben is díjazott játékfilmje, a Pál Adrienn a nemzetközi versenyprogramban indul a varsói nagydíjért.
   
Miklauzic Bence új filmjének, A zöld sárkány gyermekeinek Varsóban lesz az európai premierje. A Rátóti Zoltán, Bánfalvi Eszter és Yu Debin főszereplésével készült mű az első és második játékfilmeket felvonultató versenyben lesz látható a magyar rendező személyes részvételével. A közelmúlt kiemelkedő mozgóképeinek felfedezésére invitáló válogatásban lesz látható Pejó Róbert Látogatás és Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotása. A rövidfilmek versenyében Császi Ádám Ünnep című rendezése indul, amelyet először láthat a nemzetközi közönség Varsóban.
   
A fesztiválhoz kapcsolódó CentEast koprodukciós fórumra, amely a régió utómunka alatti ígéretes játékfilmjeit mutatja be a szakmabelieknek, Deák Krisztina román és lengyel partnerekkel készülő Aglaja című munkája kapott meghívást.
   
A varsói filmfesztiválra meghívott filmek a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!