Bulivan

2010.01.20. 13:46

A doboz - amerikai thriller a magyar mozikban

Érdemes-e a jólét érdekében belemenni látszólag kockázatmentes, ám morálisan elfogadhatatlan játékba? A doboz című amerikai thriller, amelyet csütörtöktől vetítenek a magyarországi mozik, az emberi felelősség kérdését feszegeti.

MTI/AP

A történet kiindulási pontja emlékeztet Adrian Lynne több mint másfél évtizeddel ezelőtti drámájára, a Tisztességtelen ajánlatra, amelyben a Robert Redford által alakított milliárdos egymillió dollárt ajánl fel Diane (Demi Moore) filmbeli férjének egy szenvedélyes éjszakáért a gyönyörű asszonnyal.
   
Richard Kelly mozijában, A dobozban egy titokzatos, torz arcú idegen kínál fel egymillió dollárt egy fiatal házaspárnak, ha megnyomnak egy gombot egy dobozon. Az üzlet ára látszólag jelentéktelen: valaki meghal, akit nem ismernek. A történet morális tépelődésből hamarosan sci-fi elemekkel tűzdelt thrillerbe csap át, és kiderül, a döntés következménye messze túlnő rajtuk, veszélybe kerül gyermekük, és egy olyan játék zajlik, amelyet titokzatos erők irányítanak.
   
"A felelősségről van szó. Mit áldoznál fel a szeretteidért, és milyen felelősséget volnál képes vállalni a tetteidért" - mondja filmjéről a rendező, aki morális tesztnek tartja az effajta "játékokat". A moziban nincs erőszak, nem ömlik a vér, a műfaj inkább retro-stílusú thriller.


A doboz 1976-ban játszódik, akkor landolt a NASA első űrszondája a Marson a Viking program keretében. Arthur Lewis (alakítója az X-Men filmekből ismert James Marsden) férj és apa, a NASA-nak dolgozó mérnök, és éppen lecsúszik egy előmenetelről. Felesége, Norma (Cameron Diaz - New York bandái, A John Malkovich menet) lába nem egészséges, az iskolában, ahol tanít, megvonják tőle az addigi kedvezményt fia taníttatására. Ekkor jön be a képbe A rejtélyes idegen, Arlington Steward (Frank Langella játssza, akit a Frost/Nixon-ért Oscarra jelöltek) ajánlata.
   
Adja magát, hogy a filmet belengje valamiféle földönkívüli erő, intelligencia a háttérben, bizonytalan azonban, hogy ez nem inkább földöntúli mozgatórugó-e. Nem tudni, hogy az egymillió dolláros ajánlatot tevő Arlington Steward, aki egy villámcsapás hatására születik újjá, csillagközi biztosítási ügynök, vagy valami egészen más, és az is tisztázatlan, miféle kapcsolatban áll a NASA a megmagyarázhatatlan erőkkel.
   
Richard Kelly fiatal rendező (35 éves lesz), de már kilenc éve megcsinálta első játékfilmjét, ami rögtön kult státuszba emelte: a Donnie Darkót. A különös sci-fi a legendás Sundance Filmfesztiválon tűnt fel és azonnal nemzetközi ismertséget hozott számára. Már a Donnie Darkón együtt dolgozott Sean McKittrick producerrel, aki A dobozhoz is hozzájárult; közös cégüket, a Darko Entertainmentet 2007-ben alapították. Kelly állandó társa Steven Poster operatőr is, aki a Donnie Darkót fényképezte.
   
A mozi Richard Matheson Button, Button című novellája alapján készült, ő írta korábban a Csodás álmok jönnek-et.
A dobozt a Budapest Film forgalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!