Borosta

2013.10.23. 15:10

Gyengéd érintés képei

Nagykanizsa - Vízcseppek tánca egy fűszálon, hófehér gombák az őszi avarban, éticsiga nyújtózkodása és a légy pihenője a vázán.

Benedek Bálint

A fotósok kedvenc témái, így gondolja ezt a 26 éves Harcz Gergő is, ám ő mindezeket a zsebében lapuló okostelefonnal fényképezte le.

– Ujjbeggyel gyengéden megérinted a karcálló üveget, s máris kész a fénykép – mondta a szombathelyi Nyugat-Magyarországi Egyetem testnevelő, valamint játék- és szabadidőszervező szakán tanuló Gergő. – Persze ez a mozdulat mindenki számára ismerős, aki már fogott a kezében okostelefont. Ha viszont kicsit mélyebbre ásunk a témában, egyedi beállításokat használva rengeteg furcsa, és szórakoztató képet készíthetünk. Rövid válogatás után a legjobb alkotásokat azonnal feltölthetjük az internetre, ami új kapukat nyit meg mindenki előtt.

A fényképészek talán soha nem fogadják el a szerintük csak mobiltelefonnal bohóckodó fiatalokat. Erre az elismerésre nem is számít a 26 éves Harcz Gergő, aki tiszteli a fotósokat, de úgy érzi hiba lenne összehasonlítani a két területet.

– A mobiltelefon-fotózás gyerekcipőben jár, de még néhány év, és a kompakt fényképezőgépeket könnyen kiütheti a piacról – tette hozzá Gergő. – Az elsődleges és legfontosabb funkció a jövőben is minden bizonnyal a telefonálás lesz. Ám az érzékeny lencsékkel, valamint az érdekes alkalmazásokkal, zsebbe simulva jóval színesebb repertoárt kínálhat a körülményesen, táskában szállítható gépeknél.

Mint mindenki, Gergő is kezdetben kizárólag a családot vagy éppen a barátnőjét örökítette meg. Bő három évvel ezelőtt viszont kipróbálta esti fényekben, s igyekezett minél izgalmasabb témákat választani. Felmászott háztetőre, leguggolt a levelek közé, fűszálakat és gombákat fényképezett közelről, fákat és tévétornyokat pedig távolról. Előfordult, hogy egy feltöltéssel 400 kockát is készített. Rákapott az ízére.

– A világhálón szörfölve különféle blogokra töltöttem fel a képeimet, hogy talán szakértők „kezébe" kerülnek, s építő jellegű kritikával illetik – mesélte Gergő. – Kevesen vannak, akik itthon komolyabban foglalkoznak mobiltelefonos fotózással, így vártam a csodát. Nehéz kitörni, hiszen sokaknak a mobilos fotózásról egyből a csücsörítős, a fürdőszobai piszkos tükör előtt készült felvételek jutnak eszébe, ami gusztustalan szokás.

Gergő szerencséjére a kiskunhalasi Detkó Dávid, az egyik legismertebb mobiltelefon-gyártó cég készülékeinek tesztelője ráakadt a fényképeire. A szakértő szerint a kanizsai fiú tehetséges és szorgalmas, amivel a szárnypróbálgató mobillal fényképező társainak nemcsak önbizalmat, hanem segítséget is adhat. A különféle beállítási lehetőségekről számos cikket publikált már rajongói oldalakon, melyek alapján Harcz Gergőt az ország legjobb mobilos fotósaként tartják számon. Ezt bizonyítja az is, hogy legutóbb a finn gyártó meghívta leg-újabb érintőképernyős készülékének magyarországi bemutatójára.

A kanizsai fiatal szerint az intelligens készülékek fejlődésének csak a méret szabhat határt, hiszen néhány centiméternél nem lehetnek vastagabbak: mindig el kell férniük a zsebben vagy a táskában. A tudomány fejlődésének tükrében viszont könnyen elképzelhető, hogy a fényérzékelővel, hat lencsével és dupla ledes villanó vakuval ellátott intelligens telefonokat eddig csak a fényképezőgépeken használt extrákkal szerelik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!