Borosta

2013.03.22. 16:06

Derék alá nem megy a tenyér

Sorozatunkat folytatjuk a legfontosabb illemszabályokról, amelyeket tudnunk kellene mindennapjainkban használni.

Arany Gábor

Az ismeretek felfrissítéséhez Kuzma Péter zalaegerszegi tánc- és illemtanár segítségét kértük. Az előző részben már eljutottunk a táncteremig.

A felkérés után a férfi a hölgyet a táncparkettre kíséri. Ezt úgy teheti meg, hogy előre engedi, vagy felajánlja a karját. A felkért hölgyet a férfi kíséri, miközben a hölgy a jobb oldalán lépked. (Egyébként is a nő mindig a férfi jobbján halad, csak az a kivétel, ha a bal oldal nyújt védelmet számára, például sétálva a járdán az útról felfröccsenő sártól.) Mielőtt elkezdődne a tánc a férfi újra, illendően meghajol a partnere előtt. Ha a zene elhallgat a férfi udvariasan megköszöni a táncot és a helyére kíséri a hölgyet. Modortalanság ezt elmulasztani, ennél csak az nagyobb sértés, ha a partnert a zene közben otthagyja a férfi.

A versenytáncosok már fiatalon megtanulják az illő kéztartást

Lekérés: nincs, nem illik! Ha valaki mégis ilyenre szánja magát, akkor először a hölgy partnerét kell megkérdezni, elutasító válasznál nincs tovább, ám ha a férfi beleegyezését mutatja, akkor a kiszemelt hölgyet is meg kell kérdezni. Vannak persze más esetek, kötetlenebb rendezvények, amikor megfordul a helyzet, és a nők kérhetnek fel férfit. Ez bálokban, vagy mulatságokon fordulhat elő, hogy hölgyválaszt hirdetnek. Ekkor a férfi soha nem utasíthatja vissza a nőt. Tánc közben a férfi bal kezével a hölgy jobbját fogja, amíg a másikat a tánc szabályai szerint a hátán, a lapocka alatt tartja.

- Ám, ha a hölgy ruhája mélyebben kivágott, akkor a tenyér lejjebb vándorol, mert nem illik a csupasz bőrt érinteni. Ennek alsó határa elvileg a derék, bár ha valaki ilyen mély kivágással örvendezteti meg partnerét, maga is fittyet hány az illemre - mondta végezetül Kuzma Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!