Biokertészet

2011.10.17. 09:58

Izgalmas őszi sport: a futó muskátlik téli kiképzésre vonulnak

Van egy közmondás, miszerint a „nyári favágástól, téli kaszálástól isten őrizzen” - az érelme nagyjából: a gazdasági idénymunkákat jobb a maguk idejében végezni. Tipikusan őszi munka például a favágás. A szót amúgy az unalmas, kevés örömet nyújtó ténykedés szinonimájaként is használják.

Fincza Zsuzsa

Pedig már a nekiveselkedés is merő izgalom. Vajh az első fejszecsapással sikerül leteríteni a kuglinak nevezett áldozatot? De másodikra legalább eltalálom? S harmadikra? Minő öröm, amikor a férfikézhez szokott szerszám végül is célba ér, és jó mélyen beleáll a dundi akáckugliba. Ketté ugyan nem hasítja, viszont micsoda megkönnyebbülés, ha végre sikerül kirángatni a nyüvő szerszámot a fából. Közben az agy is erősen dolgozik.Az előidézett nyílást próbáljam tovább tágítani, netán rá merőlegesen suhintsak oda, esetleg próbálkozzak a kugli szélével, vagy jobb mindjárt bele a közepébe? Ráadásul univerzális testmozgás: míg az elpattanó fáért menetelsz, s elugrasz a feléd tartó elöl, formálódik a lábizmod, amikor vissza-visszarakod a  rakoncátlan kuglikat a tuskóra, erősödik a gerinced, a fejszelengetéstől pedig a karizmod szálkásodik. S milyen óriási sikerélmény, amikor legyőzted a kuglit, s tucatszor van részed benne, mire összesportolsz egy kosárra való vágott fát, amivel majd befűthetsz a kandallóba. Aminek immár eljött az ideje.


A muskátliknak is, bár egy-két fokos hideget elviselnek, már fedél alatt a helyük. Egyik ismerősöm kijelentette, hogy ő modern asszony létére ezt a „paraszt kákicsot”  nem teszi az ablakába. Ő tudja, de megjegyzem, a józanésszel szoros kapcsolatban álló „paraszt” nem véletlenül rakta az ablakába éppen ezt a virágot, hiszen az nem csak szép, hanem riasztja a szúnyogokat is. Érdekes, hogy e kedvelt növényt szinte „hungarciumnak” ismerjük, pedig Dél-Afrikából származik, s legtöbbjük Fokföldön őshonos. A világon legalább 250 muskátli faj - megszámlálhatatlan fajtával - létezik. Nálunk legismertebb a kerti – az a bizonyos „paraszt” – muskátli, az utóbbi egy-két évtizedekben tett szert nagy népszerűségre a futó változata. Az átteleltetésükre több módszer létezik. Az ősi, hogy a pincében gyökerüknél fogva felakasztják a töveket – a többségük túléli a kiképzést és kihajt tavasszal, feltéve, ha elég nyirkos a helyiség. Biztosabb persze, ha csoportosan, nagyobb edénybe ültetve virágföldben vészelik át a telet.


A cserepes, dézsás virágokat, úgy ahogy vannak, betehetjük a teleltető helyre, amelynek ideális hőmérséklete 5-8 Celsius fok. Lakótelei lakásoknál kitűnő téli szállás a lépcsőház, a családi házaknál a pince, a télikert, a fagymentes garázs vagy egyéb helyiség. A pihenésre készülődő növényekről vágjuk le az összes bimbót és virágot, szabadítsuk meg a száraz, beteg, sárguló levelektől, de majd csak február közepe után vágjuk vissza, s készítsük a kikeletre. Öntözni majd nagyon mérsékelten kell, de arra azért vigyázzunk, hogy álmunkban szomjan ne halljanak növényeink - a télkert lakóit kéthetente megkínálom egy egy-egy korty itallal.




Biokertészet hókuszpókusz nélkül - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Életmód dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!