Belföld

2009.06.10. 11:58

Fizetőképes a szabadságunk?

Zalaegerszeg - Szabadság, nyaralás nem csak jó dolog, fontos is. Itt az ideje. Tavalyhoz képest azonban romlott az átlagemberek anyagi lehetősége. Sokan nem számíthatnak idén a 13. havi fizetésre, a munkáltatók is megvonnak egy sor juttatást, meggondolandó, mire jut pénz idén.

Hajdu Péter


Munka szabadidőben is

    
    Mennyire foglalkoztatja idén a nyaralás gondolata, lehetősége az embereket, s milyen élethelyzeteken múlik a döntés? A megyeszékhely környéke speciális helyzetet teremt az itt élőknek, hiszen szinte egyedülálló abból a szempontból, hogy méreteihez képest nagyon sok, egy korábbi felmérés szerint 10-11 ezer zártkert, hétvégi telek veszi körül a várost. Mondhatnánk, szerencsések az itt lakók, nyaralás helyett oda is mehetnek. Ez nem feltétlenül vigasztalja azokat, akik a Balatonon vagy az Adrián képzeltek el egy-két hetet.

A Csácsi-hegyen serény munka közben találkoztunk Ebedli Zsolttal, aki némi szomszédi segítséggel bort fejtett, hordót mosott. A munkát félbeszakítva, beszélgetés közben aztán kiderült, nem is tervezett volna ilyesmit erre az évre. Egyáltalán, semmiféle nyaralásra nem gondolhat, aminek részben az anyagiak, részben a munka az oka. 

- Nézzék meg ezt a birtokot, és döntsék el, gondolhatok-e nyaralásra? - fogadott bennünket Ebedli Zsolt.

- Több mint 600 négyszögöl a gyümölcsös, ezenkívül nyolc sor szőlő ad munkát folyamatosan a szabadidőmben. Áprilisban megkezdem a munkát, és őszig nincs megállás. Ráadásul nemhogy hozná, viszi a pénzt a hegy. Tavaly a 450 liter bor ára éppen a permetszerekre volt elég, de azon kívül rengeteg költség van még. Úgyhogy ez lesz a nyaralásom, itt a hegyen. De nem panaszkodom, mert a Berzsenyi utcában, a betonban lakunk, és jó ide kijönni - mondta Ebedli Zsolt.


A nyaraláshoz (is) pénz kell


    A túlsó hegyháton paradicsom kötözés közben találkoztunk Kovács Imrével, aki a nyaralást, utazást ugyancsak elsősorban az anyagi helyzetüktől tette függővé.

- Sajnos már tavaly is meghiúsult a tervünk, akkor Bükfürdőre szerettünk volna utazni feleségemmel tíz napra. Az egy betegség miatt nem sikerült, pedig akkor még volt üdülési csekkünk. Sajnos idén már nem jutok hozzá, így valószínűleg nem utazunk el, többnyire csak ide a telekre jövünk - közölte.

Érdeklődésünkre elmondta még, néhány éve egy német cégnél dolgozott, a fizetés elérte a kétszázezer forintot is. Akkor még többre futotta, hisz szakképzett forgácsoló szakmunkás, a gépipar több területén dolgozott.

- A mai helyzetem jóval kedvezőtlenebbre fordult, bizonytalan. Új munkahelyet keresek, jelenleg havonta százezer forint sem jön össze. Csak az a baj, hogy manapság, túl az ötvenen nagyon nehéz megfelelő helyet találni.

Így, valószínűleg marad a hegyi kiskert gondozása, és a tíz sor szőlő művelése. De mint megmutatta, nem csak munka lesz a hegyen. Takaros tűzrakó helyet épített a hajlék előtt, bográcskampóval és nyárstartókkal, felkészülve egy-két hangulatos hegyi főzőcskére. Ha nem alakul szerencsésebben jövedelem szempontjából az elkövetkező időszak, itthon is be lehet rendezkedni a pihentető szabadságra. 


Inkább belföldre...

  
  Az utazási irodák is megérzik, hogy idén kevésbé fizetőképesek a nyári szabadságukat tervezők. Az emberek idén sokkal óvatosabbak. Megnövekedett azoknak a száma, akiknek a gazdasági válság miatt veszélybe került, vagy kerülhet a munkahelye, az egzisztenciája. Nem beszélve azokról, akik tavalytól idáig már munkanélküliek lettek, s a család jövedelme emiatt drasztikusan megcsappant. Az elmúlt hónapok alatt a megyében több ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, azaz mondhatjuk, egyre kevesebb a megyében a fizetőképes szabadság. Az utazást szervezők ennyivel kevesebből kénytelenek gazdálkodni.

- A tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva eddig 8 százalékkal kisebb a forgalmunk, és ez a csökkenés a drágább külföldi utak rovására történt. A belföldi utak olcsóbbak, s most mi is a belföldi lehetőségeket helyezzük előtérbe. A tavalyinál többen jönnek most az ország más részeiből a Balaton-partra, és a megye más fürdőhelyeire, sokan keresik a fizetővendég szálláshelyeket - mondta Gerencsér Mária, az IBUSZ zalaegerszegi iroda igazgatója.

A Questor zalaegerszegi utazási irodájában most összesítették a májusi forgalmat, s mint Tasi Judit irodavezető érdeklődésünkre elmondta, kisebb, mintegy 10 százalékos forgalomvisszaesést tapasztaltak a tavaly májusi forgalomhoz lépest.

- Erre a visszaesésre egyébként tavalytól a szálláshelyeket lekötő valamennyi touroperátor készült. Ők biztosítják a szálláshelyeket, de a várakozásoknak megfelelően kevesebb utazási kapacitást kötöttek le az utazási irodák számára a tavasz elején. Idén is kiküldtük a partnereinknek a katalógusainkat, ezek alapján felmértük az érdeklődést. A korábbi évekhez képest többen azt jelezték vissza, hogy még nem tudják, utaznak-e, bizonytalanok az anyagi helyzetükben - mondta az irodavezető.

Hozzátette, hogy a külföldi utak közül a legolcsóbbak, az autóbuszos lehetőségek iránti kereslet csökkent le elsősorban. A belföldi kínálat iránti érdeklődés viszont nőtt, sokan a tavalyról még meglevő utazási csekkjeiket igyekeznek hasznosítani, még mielőtt lejárnának. Hogy eztán mennyit bocsátanak ki, s vesznek dolgozóik számára a munkáltatók, azt nem tudni, nyilván azon is múlik, milyen adó terheli majd.

Mint ahogy azt sem, hogy tudatában vannak-e az emberek, figyelembe veszik-e manapság a munkáltatók, hogy a szabadság az egészségmegőrzés szempontjából is fontos. Vagy mindez ma már csak másodlagos kérdés a napi hajszában?


Mit ajánl a pszichológus?


    Milyen szerepet játszik a nyaralás az emberek életében? Erről Urbanics Ildikó pszichológust, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársát kérdeztük.  

    Lélektani szempontból az az optimális pihenés, amikor 2 jobb esetben 3 hétre valóban ki tudunk szakadni a hétköznapokból, képesek vagyunk magunk mögött hagyni automatizmusainkat. Ennek egy lehetséges megoldása a környezetváltás, mely ráhangol egy más típusú működésre, tudati fókuszra. Mivel ez a váltás viszonylag nehéz, sajnos a legtöbb ember számára nem elegendő egy hét vagy akár tíz nap arra, hogy valóban kipihenje magát, illetve szüksége lehet egy-két napra nyaralás előtt és után is a nyaralásra való ráhangolódáshoz és a munkába való visszazökkenéshez. Ráadásul az aktivitásban bekövetkező hirtelen, drasztikus váltások a szervezet számára is megterhelőek lehetnek. 

A nyugati típusú társadalmak többségében hiányzik a pihenés kultúrája. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy agyonhajszolják magukat a munkájuk során, ezért a nyaralás ideje alatt sem képesek elengedni magukat. 

Fontos, hogy ne a média sugallta uralkodó trendek nyomására válasszuk ki a pihenés módját, hiszen a személyiség és életvitelbeli különbségek alapján különböző nyaralási formák lehetnek ideálisak. Például egy aktív fizikai munkát végző személy számára elképzelhető, hogy megfelelőbb egy passzívabb jellegű kikapcsolódás, míg olyasvalakinek, aki irodai munkát végez, kedvezőbb lehet egy aktívan töltött nyaralás. A munkáltatóknak is érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőséget biztosítsanak dolgozóiknak a nyaralásra, ez hatással lehet a későbbi teljesítményre és a munkamorálra.



Zalai tippek "nyáridőre" - Klikk ide! 

Utazó magazin - belföldi és külföldi úti célok, érdekes helyek, s minden, amit látni érdemes közel, s távol...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!