Belföld

2015.09.17. 15:38

Hagyó-per - Vádmódosítás miatt nem fejeződött be a bizonyítási eljárás

Kecskemét - A tervekkel ellentétben nem fejeződött be a bizonyítási eljárás a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

Homonnai János, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze a tárgyaláson egyes vádlottak esetében kiterjesztette a vádat, több vádpontot pontosított.

Kádár András, Hagyó Miklós elsőrendű vádlott védője a büntető eljárásjog vonatkozó rendelkezése értelmében kérte, hogy kapjon nyolc napot a védelem a vádmódosítás tanulmányozására.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró szeptember 29-ére elnapolta a tárgyalást, ezért nem kezdődik meg 22-én az ügyészi perbeszéd.

Homonnai János ügyész egy egységes szerkezetbe foglalt vádat ismertetett, amely szerint a jogi minősítés összességében nem változott.

Az első vádpont, amely a Hagyó Miklós elsőrendű vádlott vezetésével működtetett bűnszervezet tevékenységét mutatja be, annyiban változott, hogy a kilenced- és a tizedrendű vádlottak végrehajtották a BKV Zrt-t hátrányosan érintő utasításokat, de az összehangoltan és szervezetten működő csoportról nem volt tudomásuk.

A vádhatóság képviselője a vádpontok döntő többségét kis mértékben módosította, több esetben a vádlottak javára.

Például abban a vádpontban, amely szerint Hagyó Miklós elsőrendű vádlott kétszer 15 millió forint átadásra kötelezte Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat, csak az egyik 15 millió forint átadásának kényszerítésével vádolja az egykori szocialista főpolgármester-helyettest.

Homonnai János ügyész egyes vádpontokban részletesebben és pontosabban taglalta a vádlottak tevékenységét, több esetekben lecsökkentve az általuk okozott kár nagyságát. A módosított vád szerint, a vádlottak által okozott kár összege így is meghaladja az egymilliárd forintot.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a per további tárgyalási napjait attól tette függővé, hogy a következő tárgyalási napon a védelem előterjeszt-e bizonyítási indítványt. Ha ilyen védői előterjesztés lesz, akkor arról először dönteni kell a törvényszéknek.

Az ügyészi perbeszéd, amelyre négy napot kért Homonnai János, később kezdődik. A védői perbeszédek az ügyészi perbeszéd befejezése után egy hónappal kezdődnek, így már nagyon kevés az esély arra, hogy ebben az évben ítélet születhet a perben.

Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!