Belföld

2015.06.23. 06:35

Bora Bora-ügy - Szijjártó: mindig a gyermek, a család érdekeit kell nézni

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a Bora Borán rekedt nő esetéhez hasonló helyzetekben mindig a gyermek, a család érdekeit kell nézni.

Szijjártó Péter az M1 aktuális csatornának kedden elmondta: a család annak idején megkereste a tárcát ezzel a bonyolult jogi kérdéssel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pedig minden esetben igyekszik segíteni a külföldön bajba jutott magyar állampolgároknak.

Ezúttal a francia kormány segítségét kérték, és Párizs "kifejezetten korrektül" állt a kérdéshez - közölte. Szijjártó Péter szerint nagyon érzékeny ügyről van szó, mivel a hatalmi ágak szétválasztása miatt egy kormány nem avatkozhat be igazságszolgáltatási, bírósági eljárásba, de a francia kormány javasolta, hogy mediációt, azaz közvetítő segítségét vegye igénybe a házaspár, és erről tájékoztatják őket.

A külügyminiszter arra is kitért, hogy olyan bírósági végzés született Francia Polinézián, amelynek értelmében az édesanya és gyermeke elköltözhet, és a fiú megkezdheti az iskolai tanulmányait.

Az a legfontosabb az ilyen esetekben, hogy mindig a gyermek, a család érdekeit nézzék, és segítsenek a magyar állampolgároknak, a többi pedig az igazságszolgáltatás dolga - emelte ki. Hozzátette: bírósági ügyekbe, családi ügyekbe nem avatkoznak be, ugyanis világos leírás van arról, hogy hasonló helyzetben mi a magyar állam konzuli kötelezettsége, és a KKM ennek mindig megfelel.

Nyíri-Kovács Patrícia, az a válófélben lévő magyar nő, aki francia állampolgárságú férje miatt négy éve Francia Polinézia szigetén, Bora Borán rekedt, hétfőn tudatta: megkapta fia felügyeleti jogát, és Tahitire költözhet vele.

A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben a magyar nő koreai származású, francia állampolgárságú férje ellen. A vádiratban szereplő adatok szerint a vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt.

Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén - azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat - meggyőzte a feleségét, hogy a kisfiukkal együtt utazzon pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy ne hagyhassa el Francia Polinéziát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!