Belföld

2015.04.16. 06:14

Kigyulladt egy szeméttelep a főváros XIV. kerületében (frissítve)

Kigyulladt egy szeméttelep a főváros XIV. kerületében, a Rákospatak utcában csütörtök kora hajnalban - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

Eloltották a tűzoltók a XIV. kerületi szeméttelepen keletkezett tüzet, de az utómunkálatok még tartanak - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté csütörtök délelőtt az MTI-vel.

Tűzoltók oltják a főváros XIV. kerületében, a Rákospatak utcában lévő szeméttelepen keletkezett tüzet 2015. április 16-án. A három-négy méter magas, összehordott háztartási hulladék gyulladt meg több mint ötszáz négyzetméteren. MTI Fotó: Lakatos Péter

A XIV. kerületben, a Rákospatak utcában csütörtök kora hajnalban keletkezett tűz egy szeméttelepen, ahol három-négy méter magas, összehordott háztartási hulladék gyulladt meg több mint ötszáz négyzetméteren.

A tűzoltók nagy erőkkel, 14 gépjárművel vonultak ki a területre, harminc tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Munkájukat nehezítette, hogy a telephelyre egy irányból lehetett bejutni, és egy szűk, kerítésekkel körbehatárolt területen kellett az oltást végezni.

A tűz lánggal égését reggelre sikerült megfékezni. Jelenleg az utómunkálatokat végzik a tűzoltók - mondta Kisdi Máté. Hozzátette: a tűzoltók megbontják a szeméthalmokat, hogy hozzáférjenek az izzó tűzfészkekhez.

 

Egy éve tűzvédelmi bírságot is kiszabtak a zuglói hulladéklerakónál

Tavaly áprilisban is volt egy "kiemelt tűzeset" annál az illegális zuglói hulladéklerakónál, amely csütörtökön kigyulladt. Kanyó Ferenc tűzoltósági főfelügyelő az M1 aktuális csatornán elmondta: akkor tűzvédelmi bírságot is kiszabtak, és most is megteszik majd a szükséges intézkedéseket.

A tűzoltósági főfelügyelő hozzátette: a tavaly áprilisi, 4-es fokozatú tűzeset után a katasztrófavédelem és a társhatóságok is eljárásokat indítottak.

A XIV. kerületi, Rákospatak utcai szeméttelepen csütörtök kora hajnalban keletkezett - 3-as fokozatú - tűz. Három-négy méter magas, összehordott háztartási hulladék gyulladt meg több mint ötszáz négyzetméteren. Tizennégy gépjárművel vonultak ki a tűzoltók, és harmincan dolgoztak a lángok megfékezésén.

Kanyó Ferenc tűzoltósági főfelügyelő az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: nehezítette az oltást, hogy a területre "labirintusszerű" volt a bejutás, és a nagy hőterhelés miatt nehezen tudták körülhatárolni, eloltani a tüzet. Az utolsó tűzoltók kora este vonultak be a helyszínről.

A tűz okát még vizsgálják, de várhatóan ismét bírságokat szabnak majd ki a hatóságok, és felszólítják a tulajdonost, hogy saját költségén takarítassa el a helyszínt.

Karácsony Gergely (PM) zuglói polgármester csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a MÁV-tól bérelt területen lévő illegális lerakónál nem először volt tűz, az önkormányzatnak azonban nincsenek hatósági eszközei, hogy megszűnjön a telep. A polgármester szerint erős a gyanú, hogy a tűzeset nem a véletlen műve, hanem "valakik így akartak megszabadulni ettől a hulladékhegytől", ezért környezetkárosítás, közveszély-okozás és a hulladékgazdálkodás megsértése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!