Belföld

2015.02.16. 11:59

OVF: még harminckilenc szakaszon van készültség a belvíz miatt

Kilenc vízügyi igazgatóság területén 39 belvízvédelmi szakaszon van elrendelt készültség az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adatai szerint.

Egy szakaszon a legmagasabb, harmadfokú, tizennyolc szakaszon másodfokú és húsz szakaszon elsőfokú készültség van érvényben - közölte az OVF hétfőn az MTI-vel.

Hétfő reggeli adataik szerint a belvízzel elöntött terület nagysága 99 400 hektár, ebből vetés és szántó csaknem 54 500 hektár. 131 szivattyútelep üzemel, a védekezésben 410 ember vesz részt. A legnagyobb elöntött területek továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.

A szolnoki vízügyi igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából hármon - a cibakházi, a mezőtúri és a jászberényi területen - változatlanul másodfokú készültséget tart fenn, három szakaszon (a kisújszállásin, a karcagin és a jászkisérin) pedig első fokú készültség mellett védekezik. Hozzátették: várhatóan még hétfőn megszüntethető a készültség Kisújszállás körzetében. Az igazgatóság területén 16 900 hektárt borít belvíz, a legnagyobb elöntött terület - 6500 hektár - Mezőtúr térségében van.

A szegedi vízügyi igazgatóság mind a nyolc belvízvédelmi szakaszán továbbra is  működnek a szivattyútelepek. Az igazgatóság területén abelvízi elöntés nagysága 48 650 hektár, ebből 26 450 hektár a vetés, szántó. Az elöntött területek nagysága - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását - írták.

A gyulai vízügyi igazgatóság területén az elöntött terület nagysága folyamatosan csökken, jelenleg 12 985 hektár, melyből 4380 hektár vetés és 4260 hektár szántó. Az igazgatóság mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Az elmúlt napokban csapadék nem hullott a területre - írta az OVF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!